Site icon NewsIT
17:16 | 16.01.17

Ντάισελμπλουμ: Εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2018

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Newsit Newsroom

Αισιόδοξος για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε πως είναι “εφικτός στόχος” η έξοδος της χώρας μας στις αγορές το 2018.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σαββατιάτικο φύλλο της φλαμανδικής εφημερίδας “De Tijd”, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως “με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», επισημαίνοντας τα «αλλεπάλληλα τρίμηνα”, κατά τα οποία η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και πως “το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί”.

“Ο σκοπός είναι το 2018 να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό”, σημείωσε, προσθέτοντας πως οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένες.

Ερωτηθείς εάν είναι αναγκαίο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια ελάφρυνση χρέους, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ωριμάνσεων. Ωστόσο “για ένα κούρεμα του χρέους”, είπε, “δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην Ευρωζώνη”.

Επιπλέον, ανέφερε πως δεν αποτελεί “ολόκληρη αλήθεια” ότι τα χρέη της Ελλάδας μαζεύτηκαν “επειδή θέλαμε να σώσουμε τις τράπεζες”, υποστηρίζοντας πως “τα χρέη μαζεύτηκαν επειδή οι Έλληνες από τότε που ήλθε το ευρώ έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους”. “Την περίοδο αυτή των οκτώ ετών, ο πλούτος αυξήθηκε πάρα πολύ στην Ελλάδα και τα νοικοκυριά δαπανούσαν έως και 40% περισσότερο. Ένα μεγάλο μέρος από τα δάνειά τους προήλθε όμως από δάνεια και σε μια δεδομένη στιγμή δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έλθουν οι χώρες της ευρωζώνης για να τους βοηθήσουν” ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως “όλες οι χώρες της ευρωζώνης υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα δάνεια πρέπει κάποτε να εξοφληθούν και σε αυτό είναι σύμφωνες και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και χώρες της Νότιας Ευρώπης”. “Είναι ένα θέμα εμπιστοσύνης” πρόσθεσε.
 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version