Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και τις ενστάσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι πρόκειται για μια “βήμα προς βήμα” διαδικασία.
“Προσπαθούμε πρώτα να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια βιωσιμότητα”, αναφέρει. Σε αυτό το σημείο έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η αποπληρωμή και οι τόκοι του χρέους δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο ήδη προβλέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο σενάρια, ένα “φυσιολογικό” κι ένα “ζοφερό”. Πρέπει να γίνει μια εκτίμηση για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει για ένα χρονικό ορίζοντα μερικών ετών. Είναι όμως αδύνατο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις είκοσι χρόνια αργότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει η ευρωζώνη να είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα”, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αφήνει, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία, για τις διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup απαντά ότι από πρακτικής απόψεως οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζει, όμως, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 3 δισ. ευρώ υπό τον όρο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του προγράμματος. “Η διοίκηση των τραπεζών πρέπει να αλλάξει, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις”, καταλήγει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ