Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Νταβός, όλα όσα συνθέτουν την σημερινή αβεβαιότητα και αναζητούν απαντήσεις στην δεκαετία του ’70

Νταβός, όλα όσα συνθέτουν την σημερινή αβεβαιότητα και αναζητούν απαντήσεις στην δεκαετία του ’70

Σήμερα (15.01.24) το πρωί, την ίδια ώρα που μερικές χιλιάδες στελέχη επιχειρήσεων, διεθνείς επενδυτές και πολιτικοί ηγέτες θα κάνουν check in στα ξενοδοχεία του Νταβός, μερικές χιλιάδες σύμφωνα με τις προβλέψεις τρακτέρ και μεγάλα αγροτικά οχήματα θα «εισβάλουν» από όλες τις εισόδους της πόλης στο Βερολίνο, αμφισβητώντας την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης Σόλτς.

Την ίδια «ώρα» στην Μ. Ανατολή, μία που άρχισε σαν «επεισόδιο» ένοπλης σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, επεκτείνεται στην Ερυθρά Θάλασσα με εμπλοκή των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ευρώπης και πολλών άλλων δυτικών χωρών και μετατρέπεται σε μεγάλης έκτασης περιφερειακή σύγκρουση, καθώς ο πόλεμος μπλοκάρει το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και απειλεί τις ροές ενεργειακών προϊόντων.

Ήδη από χθες η εκλογή του νέου προέδρου στην Ταϊβάν έχει προκαλέσει νέο κύκλο εντάσεων στο ήδη εύφλεκτο περιβάλλον της περιοχής.

Μέσα σ’ αυτό το «περιβάλλον» ήρθε να κάτσει με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες στις διεθνείς χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια η ρηξικέλευθη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Wall Street να «εγκρίνει» την διαπραγμάτευση Αμοιβαίων Κεφαλαίων που επενδύουν στο Bitcoin, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου με την «εισβολή» των κρυπτονομισμάτων στην επίσημες διεθνείς χρηματαγορές.

Οι «επισκέπτες» και επώνυμοι πανελίστες των επίσημων και ανεπίσημων συναντήσεων και συζητήσεων που έχουν προαγγελθεί για να γίνουν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός, «οφείλουν» να αναζητήσουν και να δώσουν απαντήσεις στην ατζέντα των εν δυνάμει εξελίξεων το 2024 – 2025.

Και μέχρι στιγμής η μόνη εκτίμηση που φαίνεται να αναδύεται κοινή στις εκτιμήσεις όλων των πλευρών στις δηλώσεις που έχουν προηγηθεί των αφίξεων στο Νταβός είναι μία: ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ.

Και όχι άδικα.

Ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και η ραγδαία επέκτασή του, ενώ δεν φαίνεται να λήγει σύντομα μέσα στην μαρτυρική Γάζα, προκαλεί νέα ανάφλεξη στις πληθωριστικές προσδοκίες τόσο λόγω των συνεπειών στα προϊόντα ενέργειας όσο και στις επιπλοκές στο διεθνές εμπόριο.

Αυτό με την σειρά του θέτει εν αμφιβόλω την δυναμική της πολλά αναμενόμενης απόφασης των Κεντρικών Τραπεζών για μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024 προκειμένου να αποφευχθεί ενας νέος κύκλος ισχυρής αναταραχής στις χρηματαγορές αλλά και στην οικονομία. Στην διεθνή οικονομία στην οποία στην μεν Ευρωζώνη, είναι ήδη σε ύφεση, ενώ στις ΗΠΑ διατηρεί το θετικό της πρόσημο μόνο χάρη στο υψηλού κόστους δημοσιονομικό έλλειμμα, που με την σειρά του φουσκώνει επικίνδυνα το δημόσιο χρέος των 34 τρις δολ.…

Ταυτόχρονα η πολιτική κατάσταση στον δυτικό κόσμο φαίνεται να κρέμεται από μία κλωστή καθώς ενώ στην Ευρωζώνη κλονίζεται η κυβέρνηση της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης της γερμανικής, στις ΗΠΑ αναδύεται με ισχυρές προοπτικές το ενδεχόμενο επιστροφής Τράμπ στην Ουάσιγκτον στις εκλογές του Νοεμβρίου. Με συνέπειες κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές για τις επιτπώσεις που αυτό μπορεί να έχει τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στις εξ ίσου επικίνδυνες διεθνείς ισορροπίες και σχέσεις.

Μέσα σ’ αυτό το διεθνές περιβάλλον η διαπίστωση της αβεβαιότητας στο Νταβός σαν το κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι παράδοξη.

Κάθε άλλο.

Αλλά αυτό που περιμένουν όλοι από το Νταβός δεν είναι αυτό που ήδη όλοι ξέρουν.

Αυτό που περιμένουν όλοι είναι να ακούσουν «τι θα γίνει». Και σ’ αυτό οι απαντήσεις δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχουν.

Μια ενδεχόμενη «ιδέα», με δεδομένο το υπάρχον περιβάλλον, θα ήταν να αναζητήσουν «βοήθειες» από μία πιο προσεκτική ματιά στην δεκαετία του ’70.

Εκεί μπορεί να ανιχνεύσει κανείς όλα τα στοιχεία της σημερινής αβεβαιότητας, νομισματική κρίση και πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, οικονομική κρίση, πόλεμοι, συγκρούσεις Ανατολής Δύσης… Θα πρέπει βέβαια να προσθέσει σ’ αυτά και κάτι που σήμερα κυριαρχεί και τότε δεν είχε τις σημερινές τρομακτικές ποσοτικές και ποιοτικές διαστάσεις, ήτοι το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό.

Ίσως εκεί κάποιες χρήσιμες «ιδέες» για εν δυνάμει απαντήσεις, θα μπορούσαν να ανιχνευθούν…

*Στην ηλεκτρονική διεύθυνση oikonoklastika@gmail.com η στήλη δέχεται σχόλια, παρατηρήσεις ή επισημάνσεις από τους αναγνώστες της

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις