Να διαχωρίσουν την θέση τους από τις προσδοκίες που καλλιέργησε η Fed και οι εξαγγελίες για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, επιχειρούν ο ένας μετά τον άλλοι, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σειρά, μετά και από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, ο οποίος κάλεσε σε υπομονετικότητα σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής, καθώς οι μειώσεις επιτοκίων, θα εξαρτηθούν από δεδομένα και όχι από τις αγορές ή από συγκεκριμένες ημερομηνίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Εξαιρώντας τα σοκ ή τις εκπλήξεις, οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν τελειώσει – αλλά αυτό δεν σημαίνει γρήγορη μείωση επιτοκίων», δήλωσε ο Βιλερουά σε συνέντευξη του την Παρασκευή, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν καθοδηγούμαστε από το ημερολόγιο, καθοδηγούμαστε από δεδομένα».
Αφού η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού την Πέμπτη (14.12.23), προειδοποίησε για επανάπαυση μετά την πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού, σηματοδοτώντας ότι τα πονταρίσματα των επενδυτών για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, Μάντις Μούλερ κρατά παρόμοια στάση, αποκαλώντας τις προσδοκίες της αγοράς «λίγο αισιόδοξες».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ο αποπληθωρισμός είναι λίγο πιο γρήγορος από το αναμενόμενο, κυρίως επειδή η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι λίγο ταχύτερη από την αναμενόμενη», δήλωσε ο Γάλλος τραπεζίτης. «Με άλλα λόγια, η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική».
Ο Ντε Γκαλό προσέθεσε ακόμα ότι το τελευταίο μίλι για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού δεν θα είναι απαραίτητα πιο δύσκολο από το μονοπάτι που έχει ήδη διανυθεί, επισημαίνοντας ότι στην ευρωζώνη «ο αποπληθωρισμός είναι γενικός, συμπεριλαμβανομένου του υποκείμενου πληθωρισμού».
Προσέθεσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αφαιρέσει το σχόλιο ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό» είναι «σημαντική».
«Στα βουνά υπάρχουν κορυφές και καταβάσεις και υπάρχουν οροπέδια», συμπλήρωσε. «Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα οροπέδιο και πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο για να απολαύσουμε τη θέα, να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής».