Οικονομία

Ντομπρόβσκις: Στις 4 πιο ωφελημένες από το πακέτο Κομισιόν η Ελλάδα – Σεντένο: Δεν θα είναι δωρεάν

Τα λεφτά δεν είναι χωρίς όρους, αλλά η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις πιο ευνοημένες χώρες από το ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ», όπως πολλοί αποκάλεσαν το πακέτο της Κομισιόν ύφους σχεδόν 1,3 τρισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μίλησαν για το… πως θα μοιραστεί η πίτα.

Μιλώντας την Παρασκευή (05.06.2020) σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως θα υπάρξει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στη βάση του οποίου θα εκταμιεύονται κεφάλαια στήριξης. Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες, η Ελλάδα θα πάρει 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Click4more Τουρισμός και… κορονοϊός θα κρίνουν αν χαμόγελα για τη μικρή ύφεση ήταν δικαιολογημένα

Όπως τόνισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην πρώτη τετράδα των χωρών που θα λάβουν τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα θα είναι οι περισσότερο κερδισμένες από την πρόταση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι τώρα χρειαζόμαστε τη λογική ανάκαμψης στην Ευρώπη.

Δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες κατά τη διαδικασία στήριξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ο Ντομπρόβσκις και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην ικανοποίηση των παράλληλων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. «Η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος των δεσμεύσεών της από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε αλλά όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και σχέδια μείωσης φόρων, απάντησε: «ας μην προτρέχουμε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει τώρα τρόικα αλλά τα χρήματα δεν θα είναι «δωρεάν» καθώς θα συνοδεύονται από όρους.

Τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που πέρασε την κρίση πριν από 10 χρόνια. Η Ελλάδα γνώρισε βαθιά ύφεση την τελευταία δεκαετία, αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, είπε ο Σεντένο, σημειώνοντας πως η χώρα υπεραπέδωσε όχι μόνο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της οικονομίας της και να χρηματοδοτείται από τις αγορές.

«Δεν είναι η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η πανδημία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα πίσω αλλά δεν θα τη ρίξει κάτω».

Σταϊκούρας: Όχι στο “μαξιλάρι” του ESM

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τονίζοντας ότι δημιούργησε τη βάση για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας το 2021. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 15,7 δισ. ευρώ που είχε σχηματισθεί με κεφάλαια του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα επανεξετάσει η κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή ενός δεύτερου τμήματος των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να έχει μετά τη φετινή ύφεση μία παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας της, με πιθανή αύξηση του μακροπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης. Αν, είπε, εγκριθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει το επενδυτικό κενό που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από euro2day και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα