Site icon NewsIT
14:32 | 28.12.15

Ντομπρόβσκις: Το ευρώ δεν είναι πια ελκυστικό!

Ντομπρόβσκις: Το ευρώ δεν είναι πια ελκυστικό!
Newsit Newsroom

"Η ένταξη στη ζώνη του ευρώ ήταν αρχικά πολύ ελκυστική για τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό άλλαξε με την κρίση του ευρώ. Η ελληνική κρίση συνέβαλε σίγουρα σε αυτή την εξέλιξη", τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντιτς Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, όπυο μεταξύ άλλον ξεκαθαρίζει πως τα επόμενα χρόνια δεν προβλέπεται διεύρυνση της ευρωζώνης.  

Η συνολική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο, εκτιμά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σαφής δέσμευση να διατηρηθεί το τρέχον πρόγραμμα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δηλώνει ο Ντομπρόβσκις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρώτη έκθεση αξιολόγησης, δηλώνει: “Στην πραγματικότητα, σχεδιάζαμε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο. Τώρα θα αρχίσουμε νωρίς το 2016. Η Ελλάδα έχει ακόμα να εφαρμόσει ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προετοιμασίες, ωστόσο, γίνονται ήδη”.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την πολιτική δύναμη να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει: “Υπήρξε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης του προγράμματος, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 0,5%. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει αυτή τη δέσμευση. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συνεισφέρει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος”.

Συμμετοχή ΔΝΤ

Αναφερόμενος δε στη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απαντά: “Αναμένουμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα πιστώσεων στην Ελλάδα – και οικονομικά. Η απόφαση του ΔΝΤ ωστόσο ανήκει στους ίδιους”.

Η ελληνική κρίση άλλαξε την εικόνα του ευρώ!

Ο Ντομπρόβσκις αναφέρεται επίσης και στο ενιαίο νόμισμα, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι πλέον όσο ελκυστικό ήταν στο παρελθόν.
“Το ευρώ ήταν ελκυστικό. Αυτό έχει αλλάξει. Στο παρελθόν, πολλά κράτη ελκύονταν από το ευρώ, σήμερα προτιμούν να διατηρούν τα δικά τους νομίσματα”, λέει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής. “Η ένταξη στη ζώνη του ευρώ ήταν αρχικά πολύ ελκυστική για τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό άλλαξε με την κρίση του ευρώ. Η ελληνική κρίση συνέβαλε σίγουρα σε αυτή την εξέλιξη”, λέει.
“Δεν βλέπω ότι η ελληνική οικονομική κρίση αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. Αυτή δεν ήταν μια ευρωπαϊκή κρίση, αλλά μια ελληνική κρίση. Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν όντως περίπλοκες και συνοδεύθηκαν από πολύ σκληρά λόγια και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Αλλά η ελληνική οικονομική κρίση ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση”, επισημαίνει.

Κλείνει την “πόρτα” της ευρωζώνης

«Κατά τα προσεχή έτη, δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία διεύρυνση της ευρωζώνης», ακόμα και αν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εχουν δεσμευθεί «να θεσπίσουν το ενιαίο νόμισμα», δηλώνει ο Ντομπρόβσκις, που είναι επίσης επίτροπος για το Ευρώ. Από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, οι 19 ανήκουν στην ευρωζώνη.
«Πριν κάποια χώρα να υιοθετήσει (το ευρώ), πρέπει πρώτα να καθοριστεί μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία σε σχέση με το ευρώ. Ο μηχανισμός αυτός είναι η αίθουσα αναμονής της ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή, κανένα μέλος της ΕΕ δεν βρίσκεται εκεί, με εξαίρεση τη Δανία που είναι ειδική περίπτωση», προσθέτει ο Ντομπρόβσκις. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version