Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Ντράγκι: Η λύση στα “κόκκινα” δάνεια προϋπόθεση για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως τόνισε ο Μάριο Ντράγκι από το βήμα της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

“Η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι άμεσης προτεραιότητας για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αργότερα της άρσης των capital controls και εν τέλει της σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η προστασία της α’ κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα πρέπει να είναι “ορθά στοχευμένη”, απορρίπτοντας την καθολική προστασία ως μη βιώσιμη δημοσιονομικά αλλά και εσφαλμένη ηθικά και από άποψη κουλτούρας.

“Η νοοτροπία αποπληρωμής ενός χρέους πρέπει να επανέλθει, ειδάλλως δεν θα υπάρξει κανονική λειτουργία τραπεζικού συστήματος”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου ο κ. Ντράγκι τόνισε πως “οι όροι της προστασίας της α’ κατοικίας θα πρέπει να έχουν τη σωστή ισορροπία» επισημαίνοντας πως «όλα αυτά τα συζητούμε αυτή τη στιγμή. Τα συζητά η ελληνική κυβέρνηση με τα θεσμικά όργανα”.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι “η επιτυχής κατάληξη του διαλόγου θα οδηγήσει στην επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών”. Υπογράμμισε δε ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα καθώς η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει και θα ολοκληρωθεί φέτος. Αυτό σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις. Όπως μάλιστα τόνισε “όσο πιο σύντομα γίνει τόσο πιο σύντομα θα περιοριστούν και κάποια στιγμή θα αρθούν τα capital controls, που αποτελούν και καίριο ζήτημα ώστε να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη”.

 

Οι στόχοι του προγράμματος

 

Στην αρχή της κατάθεσης του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε για το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας πως “θέλουμε ένα ισχυρό πρόγραμμα προσαρμογής. Ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την ανάπτυξη, τη Δικαιοσύνη αλλά και τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά τόνισε: “Αν καταφέρουμε να πετύχουμε στα δημοσιονομικά, τότε θα καταφέρουμε να πετύχουμε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ έπειτα από την “ηχηρή” τοποθέτηση του κ. Μαριά περί αποτυχημένης πολιτικής και συνταγής που τώρα θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τα σπίτια των Ελλήνων μέσω της πρόβλεψης για τα “κόκκινα δάνεια”.

“Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δεσμεύσει 25 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. Πιθανόν θα χρειαστούν λιγότερα, ωστόσο έχουν δεσμευθεί 25 δισ ευρώ και η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δικαιολογείται μόνο εάν οι τράπεζες βρίσκονται σε εύρωστη κατάσταση. Δηλαδή να είναι σε θέση να επιτελούν το ρόλο τους, να χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την οικονομία. Επομένως βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Πρέπει να στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα αλλά με έναν κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο”. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε