Τετάρτη, 24 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Ντράγκι: Χείρα βοηθείας στην Ελλάδα υπο αυστηρούς όρους

Ντράγκι: Χείρα βοηθείας στην Ελλάδα υπο αυστηρούς όρους

Μόνο αν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα η ΕΚΤ θα αγοράσει τιτλοποιημένα και καλυμμένα ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες  όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει, υπό όρους, στην αγορά των παραπάνω τίτλων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, παρόλο που τα συγκεκριμένα χρεόγραφα αξιολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από το ΒΒΒ- που είναι το κατώτατο αποδεκτό όριο).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει τα συγκεκριμένα ομόλογα εφόσον οι δύο χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι εξαγγελίες του επικεφαλής της ΕΚΤ ενίσχυσαν το θετικό κλίμα και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 6,38%.

Από το πρόγραμμα εξαγοράς των ομολόγων εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, oι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, διευκρίνισε ο Ντράγκι, θα διαρκέσει δύο χρόνια και αναμένεται να «διευκολύνει τις πιστώσεις» να χορηγηθούν στην πραγματική οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει επίσης να αυξηθεί ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη και να φθάσει κοντά στο ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ, που είναι κάτω από, αλλά κοντά στο 2%.

Ο Ντράγκι διευκρίνισε επίσης ότι στο πρόγραμμα αγοράς εκ μέρους της ΕΚΤ αξιογράφων από ιδιωτικές τράπεζες (ABS) θα συμπεριληφθούν τιτλοποιημένα δάνεια τραπεζών της Ελλάδας και της Κύπρου, παρά το ότι δεν θεωρούνται καν επένδυση από τους οίκους αξιολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα μαχαίρια ΕΛΣΤΑΤ – Σταϊκούρας

Μοσκοβισί: Κατανοώ το θυμό της Ελλάδας για την τρόικα – Θα είμαστε λιγότερο παρεμβατικοί

Η τρόικα με εκπροσώπους του Χρηματιστηρίου

Διαβάστε σε ποιές επιχειρήσεις έριξε πρόστιμα το υπουργείο Ανάπτυξης

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε