Ως μια «ενδόμυχη» παρουσίαση της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έπληξε τις ΗΠΑ από το κραχ του 1930, χαρακτηρίζεται το βιβλίο «Stress Test» του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα, κατά την περίοδο 2009-2013, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε κριτική στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το βιβλίο δεν κάνει μεγάλες, νέες αποκαλύψεις, ούτε και ρίχνει φως στις διεργασίες που γίνονταν στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά μάλλον επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο κ. Γκάιτνερ και οι συνεργάτες του πήραν τις αποφάσεις που πήραν, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πόσο αβέβαια ήταν τα πράγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Σε μια άλλη κριτική στην ίδια εφημερίδα, το βιβλίο χαρακτηρίζεται «πραγματικά καλό» και επισημαίνεται ότι «ουσιαστικά ο Γκάιτνερ κατηγορεί τους πάντες και κανέναν για την κρίση, αναγνωρίζοντας ότι κανείς δεν ήξερε τι θα συνέβαινε στο οικονομικό σύστημα παρά μόνο αφότου είχε συμβεί».
Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι «το βιβλίο του πρώην Υπουργού Οικονομικών δεν πρόκειται να πείσει όσους θεωρούν ότι η αιτία της κρίσης ήταν τα κακά κίνητρα των οικονομικών παραγόντων» και «μάλιστα θέτει κρίσιμα ερωτήματα που θεωρεί ότι παραμένουν αναπάντητα στο βιβλίο αναφορικά με το ρόλο των επενδυτών στα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου ή τους πολύπλοκους τίτλους αξιών. Ωστόσο», όπως σημειώνεται, «ο πρώην Υπουργός Οικονομικών είναι ειλικρινής και ευθύς σε αυτά που υποστηρίζει και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έκανε το καλύτερο δυνατό».
«Είναι πολύ πιο εύκολο να επικρίνει κανείς τις αποφάσεις που πήρε από το να τις βελτιώσει» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.
Και στις δυο βιβλιοκριτικές δεν γίνεται καμία αναφορά στα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Τίμοθι Γκάιτνερ, για την Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σόϊμπλε: Δεν ζήτησα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ
Αποκάλυψη – σοκ! Ο Σόιμπλε είχε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!
Κεδίκογλου για ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί σήμερα υπερασπίζεται το δημοψήφισμα;
Πόντιος Πιλάτος για τις Κάννες η Κομισιόν – Βενιζέλος: Ο Παπανδρέου ήθελε Παπαδήμο