Το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν το τέλος του έπους του ελληνικού χρέους τονίζει το Forbes που προσθέτει πως ακόμα και τώρα καλύτερη λύση είναι το Grexit και η χρεοκοπία.
Μοιράζει … πόνο το νέο άρθρο του Forbes για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Απολύτως ενδεικτικός είναι ο τίτλος του άρθρου: Εννοείται πως δεν τελείωσε η ελληνική κρίση!
Το αμερικανικό περιοδικό όχι απλά επαναφέρει την χρεοκοπία και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά υποστηρίζει πως και τώρα είναι η καλύτερη λύση.
Διαβάστε το άρθρο του Forbes
”Η ιδέα ότι η αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Τρόικα το καλοκαίρι θα αποτελούσε το τέλος της ελληνικής οικονομικής κρίσης ήταν κάτι ανάμεσα στην ελπίδα και την παραπλάνηση.
Αυτό που πραγματικά συνέβη με τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών ήταν ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ είπαν ότι αν είστε πολύ καλά αγόρια και κορίτσια και κάνετε ότι λέμε, θα σας δώσουμε με το σταγονόμετρο τα χρήματα που χρειάζεστε.
Το ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε να μην κάνει μειώσεις στις συντάξεις δεν πρόκειται για κάτι νέο. Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν ανέκαθεν το μήλον της έριδος σε αυτές τις συζητήσεις. Ηταν ένα από τα βασικά εμπόδια τέτοια εποχή πέρυσι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, ήταν και ένα από τα βασικά ζητήματα στην πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης που οδήγησαν σε εκείνες τις εκλογές.
Οποια κι αν είναι τα σωστά και τα λάθη που έχει αυτό το συνταξιοδοτικό σύστημα (και, για να είμαστε δίκαιοι, είναι υπερβολικά γενναιόδωρο με μεγάλο κόστος στα κρατικά ταμεία) ήταν πάντα το κύριο μήλον της έριδος. Και είμαστε εδώ τώρα, τον Ιανουάριο του 2016, να το συζητάμε ξανά, όπως κάναμε το φθινόπωρο του 2014. Κάτι που δείχνει ότι η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 απλά δεν ήταν το τέλος του έπους του ελληνικού χρέους.
Ήταν πάντα αλήθεια ότι η ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση. Και το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε είναι ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά τώρα. Και έτσι, παρατείνεται ο ελληνικός οικονομικός πόνος, καθώς συνεχώς αναγκάζονται να υποτάσσονται στις απαιτήσεις της Τρόικας για τις δαπάνες.
Στην οικονομική πολιτική, όπως και στην οδοντιατρική είναι συχνά καλύτερο το σοκ του δυνατού πόνου τώρα, για να το ξεπεράσεις, παρά να προσπαθήσεις να παρατείνεις τα πράγματα. Με το δεύτερο τρόπο, ο πόνος στο τέλος επιστρέφει ούτως ή άλλως και συνήθως χειρότερος”.
Πηγή Ημερησία