Ο φόβος της ύφεσης στοιχειώνει τις αγορές και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε μετοχές, ομόλογα και κρυπτονομίσματα. Στο αντίποδα η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να καλπάζει και «βλέπει» εκ νέου τα 125 δολάρια το βαρέλι. Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι κόντρα στην λογική και στους κανόνες της οικονομίας, αφού η ύφεση φέρνει αναπόφευκτα μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου μείωση και της ζήτησης για πετρέλαιο.
Μετά το χθεσινοβραδινό sell off στα μεγάλα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, αλλά και της Ευρώπης σήμερα (14.06.2022) η εικόνα στις αγορές ήταν σχετική καλή, αλλά εν συνεχεία μετριάστηκε με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή άνοδος, αλλά ιδιαίτερα εύθραυστη. Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ δεν φαίνεται να συμφωνούν ιδιαίτερα με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό φέρνουν πιο κοντά την ύφεση.
Να σημειωθεί ότι χθες οι μετοχές Ευρώπη και ΗΠΑ κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, με τον S&P 500 να επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε bear market, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι οι αναμενόμενες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.
Ο δείκτης αναφοράς S&P υποχώρησε για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, και πλέον χάνει περισσότερο από 20% από το πιο πρόσφατο ρεκόρ του που ήταν στις 3 Ιανουαρίου.
Ο S&P 500 έχασε 149,91 μονάδες ή 3,85%, για να κλείσει στις 3.750,95 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 526,82 μονάδες ή 4,65%, στις 10.813,20 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 857,70 μονάδες ή 2,73%, στις 30.535,09 μονάδες.
Εν τω μεταξύ οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και ένα βασικό μέρος της καμπύλης αποδόσεων αντιστράφηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την προοπτική ότι οι προσπάθειες της Federal Reserve να ανακόψει τον αυξανόμενο πληθωρισμό θα πλήξουν την οικονομία.
Οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν μετά τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Μάιο καθώς οι τιμές της βενζίνης έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ και το κόστος των τροφίμων εκτινάχθηκε στα ύψη, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.
Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης όταν ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη, με τους επενδυτές να βλέπουν τώρα ακόμα και αύξηση 75 μονάδων βάσης με πιθανότητα 21%.
Εν μέσω αυτής της εικόνας, το δολάριο αύξησε τα κέρδη του και βρίσκεται μια ανάσα από το υψηλό έτους.
Σήμερα στην Ευρώπη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ξεπέρασε το 4,1% για πρώτη φορά από το 2014. Το ελληνικό 10ετές κινείται πλέον πάνω από το 4,5%.
Κρυπτονομίσματα
Στο μεταξύ ισχυρή πτώση κατέγραψε χθες το bitcoin, της τάξεως του 17%, συμπαρασύροντας καθοδικά και τα άλλα, με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021. Σήμερα ανακάμπτει μερικώς και κινείται σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα.
Η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων κορυφώθηκε στα 2,9 τρισ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, αλλά έκτοτε κινείται πτωτικά με την κατρακύλα να εντείνεται τους τελευταίους δύο μήνες, στοιχίζοντας στην αγορά μόνο αυτό το διάστημα 1 τρισ. δολάρια σε αξία, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία ενόψει του υψηλού πληθωρισμού και των φόβων ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.