Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Ο φόβος των εκροών καταθέσεων απλώνεται πάνω από τις τράπεζες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο χορός των βρικολάκων που στοιχειώνει τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία φαίνεται πως ξεκίνησε.Οι πληροφορίες από καταστήματα τραπεζών κάνουν λόγο για αυξημένα εμβάσματα προς το εξωτερικό και αναλήψεις μετρητών.

Τα ποσοστά ανάλογα με το κατάστημα κυμαίνονται από 20% ως 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή οι καταθέτες απέσυραν από τους λογαριασμούς τους ποσά που είναι μεγαλύτερα από την προηγούμενη εβδομάδα όσο τα προαναφερόμενα ποσοστά.

Η εξέλιξη αυτή έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίσει να προκαλεί ανησυχία στους τραπεζίτες. Όχι τόσο τα ποσά αυτά καθεαυτά, αλλά τα ποσοστά αύξησης. Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν πως αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό δεν αποκλείεται την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών να υπάρξει πρόβλημα.

Εκείνο που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η ένταση του κλίματος φόβου για την τύχη των καταθέσεων, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που καλλιεργείται από την οξεία προεκλογική αντιπαράθεση. Στους συνομιλητές τους δεν παύουν να υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις, ενώ στους μικροκαταθέτες υπενθυμίζουν ότι είναι εγγυημένες ως τις 100.000 ευρώ.

Εκείνο που απεύχονται είναι η περαιτέρω όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης και σε όλους τους τόνους συστήνουν μετριοπάθεια και να αφεθεί το τραπεζικό σύστημα έξω από την προεκλογική αρένα.
Τέλος, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εκροές εκροές 1,5 δις. τις δύο τελευταίες μέρες, που όμως πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος διαψεύδουν με ένα λακωνικό και ξερό όχι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε