Οικονομία

Ο Γιούνκερ “βυθίζει” τις ελπίδες της κυβέρνησης για τις συντάξεις! “Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν”

- Μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν στην Ελλάδα για τις μελλοντικές περικοπές στις συντάξεις - "Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν", είπε χαρακτηριστικά - Αναλυτικά όσα είπε ο Γιούνκερ στην "Καθημερινή", μετά την ετήσια ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Τέλος στις ελπίδες της κυβέρνησης για τη μη περικοπή στις συντάξεις βάζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, έδωσε συνέντευξη στην “Καθημερινή”, λίγο μετά την ετήσια ομιλία που έκανε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, και έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα.

“Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν”, ήταν η λακωνική απάντηση του προέδρου της Επιτροπής σε ερώτηση της “Καθημερινής” για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2019.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Γιουνκέρ δίνει τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο αναδιαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου μέτρου ξεκαθαρίζοντας ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

Η πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στην οποία τέθηκε το ζήτημα της μη εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, ανέφεραν πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αυτό μπορεί αφ’ ενός να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις και αφ’ ετέρου να επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα. Το γεγονός αυτό μετέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να υλοποιήσει το μέρος των αντίμετρων σε βάθος τετραετίας, κάτι που θα φέρει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε δε πως αποτέλεσε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι σήμερα κανένας από την πλευρά των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ (όπως παλαιότερα) δεν επέμεινε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι διαρθρωτικό. Συζητήθηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η μη εφαρμογή του μέτρου δεν θα επιφέρει απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Στο Eurogroup οι αποφάσεις

Οι αποφάσεις, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο. Για το ενδεχόμενο μη έγκρισης του ελληνικού αιτήματος, ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τον δημοσιονομικό χώρο, όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου («παρουσιάσαμε πίνακες, ανέφερε, με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς τη μείωση των συντάξεων») δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…», είπε εμφατικά.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι επαφές θα συνεχιστούν αύριο (κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και με πιθανή την «επίσκεψη» του κ. Τσακαλώτου) με αντικείμενο τα εργασιακά (κατώτατος μισθός, αδήλωτη εργασία), τα χρηματοοικονομικά («κόκκινα» δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός) και τις μεταρρυθμίσεις (αποκρατικοποιήσεις, ενέργεια). Την Παρασκευή οι συζητήσεις θα αφορούν στα δημοσιονομικά και στη συνέχεια τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν από την Αθήνα εκδίδοντας μια πρώτη ανακοίνωση. Τον Νοέμβριο θα υπάρξει και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019. Από την πλευρά του ΔΝΤ θα εκδοθούν δύο εκθέσεις, καθώς το Ταμείο μετέχει περισσότερο ως παρατηρητής.

Ο Τσίπρας και η Συμφωνία των Πρεσπών

Σε συνέντευξη που παρέθεσε σε ομάδα δημοσιογράφων, ανάμεσα τους και η «”Καθημερινή”, ο Γιούνκερ είπε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2015, έκανε ότι μπορούσε να κρατήσει την χώρα στην Ευρωζώνη την στιγμή «που πολλοί λίγοι ήμασταν αυτοί που υποστηρίζαμε την Ελλάδα» .

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι δεν ήταν «ο πιο εύκολος συνομιλητής που είχα» αλλά ότι πλέον οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις και ότι η Ελλάδα πλέον «βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

Όσον αφορά στην συμφωνία με τα Σκόπια, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι ήταν από αυτούς που καλούσε τα δύο μέρη να βρούνε μία συμφωνία. Ο ίδιος επισκέφτηκε τα Βαλκάνια τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο και είχε ανταλλάξει απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Ελπίζω αυτό που έχουμε οραματιστεί να γίνει πραγματικότητα. Οι δύο εταίροι έχουν επιδείξει μεγάλο θάρρος» είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα