Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Ο κορονοϊός αυξάνει τον φόβο για παγκόσμια ύφεση

Ο κορονοϊός αυξάνει τον φόβο για παγκόσμια ύφεση

Η εξάπλωση του κορονοϊού και στην Ευρώπη εντείνει τις ανησυχίες και στις αγορές οι οποίες βλέπουν ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές. Εκείνο πάντως που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό είναι το άγνωστο. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία η εξάπλωση του ιού. Και αυτό είναι που φοβίζει περισσότερο. Επίσης την κατάσταση εντείνουν και οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Η εικόνα χθες στα Χρηματιστήρια ήταν ιδιαίτερα κακή, που όμοιά της έχει πολλούς μήνες να υπάρξει. Στην Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες πάνω από τις 1.000 μονάδες, ενώ και στην Ευρώπη η κατάσταση ήταν απογοητευτική.

Click4more Έτσι ξεκίνησε το φονικό πέρασμα του κορονοϊού από την Ιταλία! Πανικός, άδεια ράφια και επτά νεκροί

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε βουτιά 3,8% στις 411,86 μονάδες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2016, με τον δείκτη να συμπληρώνει ταυτόχρονα τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 5,1%.

Στην Γερμανία ο DAX υποχώρησε 4% στις 13.035,24 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε σε ποσοστό 3,9% στις 5.791,87 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 3,3% στις 7.156,83 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε βουτιά 5,4% στις 23.427,19 μονάδες, με τις μετοχές της Intesa Sanpaolo να χάνουν 5,75% μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι θα κλείσει κάποια υποκαταστήματά της στη βόρεια Ιταλία.

Η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε πολλές χώρες πέραν της Κίνας το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει προκαλέσει νέο κύμα ανησυχιών σχετικά με τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού και τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.

Τι λένε οι αναλυτές

«Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ο κορονοϊός λόγω των πολλών ανεπιθύμητων αναταράξεων που έχει προκαλέσει θα αντιστρέψει σε αρνητικό τον ρυθμό ανόδου της εταιρικής κερδοφορίας, γεγονός που δυνητικά θα τρομάξει τους επενδυτές, δεδομένου του ύψους των αποτιμήσεων των μετοχών», ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Christian Mueller-Glissman, γενικός διευθυντής διαφοροποίησης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs Group Inc.

Click4more “Νόσησε” το Χρηματιστήριο από τον κορονοϊό! “Μαύρη Δευτέρα” με απώλειες “μαμούθ” 4 δισ. ευρώ

«Προς το παρόν είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς τις επιπτώσεις. Η συνεχής παροχή στοιχείων καταδεικνύουν περιορισμένη έως καθόλου αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας έως τώρα. Είναι επομένως ορατός ο κίνδυνος μια ανάκαμψη τύπου V της κινεζικής οικονομίας να αποδειχθεί ηπιότερη από αυτήν που προβλέπουν πολλοί αναλυτές», αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής στρατηγικής της HSBC Plc, Max Kettner.

«Μακροπρόθεσμα ο πανικός θα ενισχύσει τους κινδύνους, αλλά ο πανικός είναι απαραίτητος για την αύξηση τον προσπαθειών περιορισμού. Οι αγορές φαίνεται να το αναγνωρίζουν αυτό», σημειώνει ο Dennis DeBusschere του Evercore ISI.

Τέλος ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη, σημειώνει ότι «με τα κρούσματα του COVI-19 να βαίνουν αυξανόμενα, είναι δύσκολο να πει κανείς πότε η παραγωγική δραστηριότητα θα φτάσει στο ναδίρ, γεγονός που ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο για παρατεταμένη εξασθένιση». 

Click4more Κορονοϊός: Έφτασαν τους 2.699 οι νεκροί! Νέοι θάνατοι στο Diamond Princess και Νότια Κορέα

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο χρυσός καθώς η παγκόσμια ανησυχία για την ταχύτατη εξάπλωση του κοροναϊού εκτός Κίνας έστρεψε τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και το Ιράν τρόμαξε τους επενδυτές που βλέπουν πολύ πιο πιθανό τον κίνδυνο μιας πανδημίας. Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει νωρίτερα το επίπεδο των 28.000 μονάδων με βουτιά άνω των 1.000 μονάδων.

Άλμα στον χρυσό

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 27,80 δολ. ή 1,7% στα 1.676,60 δολ. ανά ουγκιά. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο για το πολύτιμο μέταλλο από το Φεβρουάριο του 2013. Ο χρυσός συμπλήρωσε ταυτόχρονα οκτώ διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Ισχυρά κέρδη σημείωσε και το ασήμι, με το ασήμι Μαρτίου να προσθέτει 34,6 cents ή 1,9% σκαρφαλώνοντας στα 18,876 δολ. ανά ουγκιά. Στον αντίποδα, ο χαλκός Μαρτίου υποχώρησε 1,2% στα 2,577 δολ. η λίβρα.

Βουτιά στο πετρέλαιο

Βουτιά σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου. Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε 1,95 δολ. ή σχεδόν 3,7% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 51,43 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση για το αργό από τις 8 Ιανουαρίου.

Το Brent υποχώρησε 2,20 δολ. ή 3,8% και έκλεισε στα 56,30 δολ. το βαρέλι. 

Τελευταίες ειδήσεις