Μόλις 6 εκατ. και κάτι τουρίστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα έως σήμερα από την αρχή του έτους, όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Προκειμένου ο καθένας να αντιληφθεί πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση από τα δεδομένα του 2019, σε επίπεδα αφίξεων, αρκεί να σημειωθεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαν έρθει σχεδόν 22 εκατ. ταξιδιώτες.
Ακόμη και αν κάποιος πει ότι στο υπόλοιπο του μήνα, διότι τα προαναφερόμενα στοιχεία έχουν ημερομηνία 21 Αυγούστου του 2021, έρθει άλλο ένα εκατομμύριο τουρίστες, η απόσταση είναι χαώδης, δηλαδή αφίξεις 8μηνου στο 32% αυτών του 2019.
Και όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο ζοφερή όσο δείχνουν τα στοιχεία που προαναφέραμε και αυτό διότι ο κορονοϊός άλλαξε τις συνήθειες των τουριστών και μετέβαλλε το μείγμα αυτών που έρχονται στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού είναι το κατά κεφαλήν έξοδο να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο αυτού του 2019.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η ανάρτηση στο twitter από τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, σύμφωνα με την οποία θέτει την βάση για τα τουριστικά έσοδα το 2021 στα 9 δις. όσο δηλαδή ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης.
Δηλώνει μάλιστα αισιόδοξος ότι μπορεί να πάμε και πιο πάνω. Χαρακτηριστικά έγραψε στο twitter «κυρίαρχη στην φετινή σαιζόν θα είναι η υψηλή διψήφια αύξηση των ανά επισκέπτη εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα & υψηλή περίοδο. Τα έσοδα θα κινηθούν ακόμη καλύτερα από την πρώτη εκτίμηση μου. Μπράβο @setegreece».
Οι χώρες πάντως που συνεχίζουν να στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό, είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, με ΗΠΑ, Ισραήλ και Ρωσία να ακολουθούν. Στην περίπτωση των Γάλλων μάλιστα φαίνεται ότι στήριξαν τις ταξιδιωτικές εισπράξεις ήδη από την πρώτη στιγμή που η χώρα μας άνοιξε επισήμως τα σύνορά της σε ξένους τουρίστες.
Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στους δύσκολους μήνες και πριν να αυξηθούν οι τουριστικές ροές σε όλη την Ευρώπη και να βελτιωθούν οι πληρότητες στους ελληνικούς προορισμούς, ήτοι στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία σημείωσε αύξηση 267%. Την ίδια στιγμή που οι αφίξεις Γερμανών τουριστών αυξήθηκαν κατά 131%, ενώ μειωμένη κατά 22,8%, κατά 55,4% και κατά 82% ήταν η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Τα φουσκωμένα πορτοφόλια στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό
Το στοιχείο εκείνο που δείχνει να κάνει τη διαφορά είναι ότι ενώ η αύξηση στις αφίξεις είναι λελογισμένη, η αύξηση – που είναι και το σημαντικότερο στοιχείο – στις ανά άτομο εισπράξεις είναι εντυπωσιακή. Με βάση τα στοιχεία έως τον Ιούνιο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι να εμφανίζεται αυξημένη κατά 88%.
Αποτέλεσμα αυτού οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το μήνα Ιούνιο να αυξηθούν κατά 51% και να διαμορφωθούν στα 1,108 δισ. ευρώ.
Ζητούμενο βέβαια είναι αν αυτή η τάση, ιδιαίτερα θετική, συνεχιστεί και τους δύο επόμενους μήνες, που εκτιμάται ότι ήρθαν ή θα έρθουν περί τα 5 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα θα συνεχιστεί.
Οι περισσότεροι πάντως από τον κλάδο του τουρισμού, παραμένουν ακόμη συγκρατημένοι και αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το που τελικά θα κάτσει η μπίλια. Και αυτό διότι υπάρχουν ακόμη μπροστά μας δύο «γεμάτοι» μήνες, ο Σεπτέμβριο και ο Οκτώβριος.
Από αυτό το διάστημα να θυμίσουμε ήταν ουσιαστικά νεκρό πέρυσι, λόγω της έξαρσης που είχε παρουσιάσει η πανδημία σε όλο τον πλανήτη. Μία ανάλογη εικόνα υπάρχει εφέτος στην χώρα μας, όπου και ο αριθμός των κρουσμάτων καλπάζει και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Ο μεγάλος φόβος είναι να υπάρξει να περάσει η Ελλάδα στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα να έρθουν πολλές ακυρώσεις. Όσο ακόμη τα πράγματα είναι ανεκτά, τότε τα χαμόγελα θα παραμένουν, στην αντίθετη περίπτωση τα πράγματα μάλλον θα πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση και θα θολώσουν και πάλι τον στόχο.