Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει, σύμφωνα με το Bloomberg, νομοθεσία που θα της επιτρέψει να κατασχέσει μέρος των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δεσμευτεί σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει στην πληρωμή της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή (σ.σ. η υποστήριξη της κατάσχεσης ρωσιακών περιουσιακών στοιχείων) καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να συγκεντρώσει υποστήριξη στο Κογκρέσο για την περαιτέρω χρηματοδότηση του πολέμου κατά των δυνάμεων του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση χαιρετίζει «κατ’ αρχήν» ένα νομοσχέδιο που θα της επέτρεπε να κατάσχει τα κεφάλαια, σύμφωνα με υπόμνημα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Νοεμβρίου προς την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. «Το νομοσχέδιο θα παράσχει την εξουσία που απαιτείται για την εκτελεστική εξουσία να κατασχέσει ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας», ανέφερε το NSC στο υπόμνημα, ένα από τα τρία τέτοια ανακοινωθέντα που είδε το Bloomberg News.
Η υποστήριξη του Μπάιντεν για την κίνηση αυτή προκύπτει καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν μπλοκάρει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για την Ουκρανία, εν μέρει λόγω ανησυχιών ότι η Ουάσινγκτον επωμίζεται μεγάλο μέρος του οικονομικού βάρους καθώς η αντεπίθεση του Κιέβου καθυστερεί.
Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να εξισορροπήσει αυτό με τις ανταγωνιστικές ανησυχίες ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αμαυρώσει τη φήμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ και να προκαλέσει φυγή από το δολάριο.
Η κυβέρνηση θέλει επίσης να ευθυγραμμίσει την κίνηση με τους συμμάχους της Ομάδας των Επτά, ιδίως στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και όπου η υποστήριξη για την κατάσχεση, ιδίως μονομερώς, ήταν χλιαρή.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υποστηρίζει τη νέα αρχή ως μέρος μιας σειράς εργαλείων που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν τη Ρωσία να πληρώσει τις ζημιές από τον πόλεμο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 411 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και το γραφείο του Μπεν Κάρντιν, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
«Μαζί με τους εταίρους μας της G-7, διερευνούμε όλες τις επιλογές που συνάδουν με τα αντίστοιχα νομικά μας συστήματα και το διεθνές δίκαιο για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να λάβει αποζημίωση από τη Ρωσία», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.