Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Ο μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, έρχεται από την Ευρώπη

Ο μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, έρχεται από την Ευρώπη

Οι κύκλοι στην οικονομία είναι συνήθως 10ετείς. Όπως διδάσκουν οι καθηγητές στα πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, μετά από μία μεγάλη ύφεση, έρχεται η ανάπτυξη και μετά από μία ισχυρή ανάπτυξη η ύφεση. Αυτό είναι νομοτέλεια και το μόνο που απομένει να διαπιστώσει κανείς, είναι πόσο διαρκεί ο κάθε κύκλος.

Θα πει κανείς, ψιλά γράμματα για μία οικονομία, σαν την ελληνική που σχεδόν 10 χρόνια βρίσκεται στην πίεση. Δεν είναι απόλυτα ορθό και αυτό διότι η Ελλάδα είναι ένα ρουλεμάν σε μία παγκόσμια οικονομική αλυσίδα. Οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, όχι όλων, ότι μετά το 2020 θα μπούμε σε έναν νέο κύκλο ύφεσης μετά από αυτόν του 2008.

Αν επαληθευτούν, μακάρι να μην συμβεί, η Ελλάδα θα βρεθεί σε μία δυσάρεστη έκπληξη. Τότε που αυτή θα βγαίνει από την ύφεση θα μπαίνουν οι υπόλοιποι και ακόμη χειρότερα για εμάς δεν θα έχουμε λίπος να κάψουμε.

Μήπως χάνουμε μία μεγάλη ευκαιρία;

Όλοι θα περίμεναν σε μία οικονομία από παρατεταμένη ύφεση και δυσπραγία, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον να λειτουργήσει η λογική του «ελατηρίου», δηλαδή μετά τη 10ετή σχεδόν πίεση η οικονομία να εκτιναχθεί. Δυστυχώς, όμως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και το 2018 και η όποια ανάπτυξη θα κινηθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, οριακά κάτω από το 2% και σύμφωνα με την κυβέρνηση οριακά πάνω από αυτό το ποσοστό.

Όποιος από τους δύο και να επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στην αδυναμία της να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις και να διορθώσει το κλίμα στην οικονομία. Και μπορεί σήμερα η Moody’s να κάνει το χατίρι στον Αλέξη Τσίπρα και να αναβαθμίσει την οικονομία, ωστόσο η βαθμολογία της Ελλάδος, ώστε να χαρακτηριστούν τα ομόλογά της «προς επένδυση», απέχει ακόμη πάρα πολύ.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας ήδη έχασε την «Άνοιξη της Ευρωζώνης», που δημιουργήθηκε έστω και τεχνητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Δείχνει να χάνει και τη θετική συγκυρία που ακολουθεί κάθε χώρα που βγαίνει από ύφεση και προγράμματα λιτότητας (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία).

Και επειδή η οικονομία βασίζεται στην κυκλικότητα, όταν η Ελλάδα επιστρέψει στην κανονικότητα, προφανώς με κάποια άλλη κυβέρνηση, ίσως να βρεθεί μπροστά σε μία δυσάρεστη πραγματικότητα, που δεν θα είναι άλλη από τον κάτω κύκλο, αυτόν της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.
Πάρτι στα Χρηματιστήρια

Χθες οι δείκτες στα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης σημείωσαν ιστορικά υψηλά. Στην Ευρώπη μπορεί να μην συμβαίνει το ίδιο, αλλά η εικόνα στα Χρηματιστήρια είναι ιδιαίτερα καλή, και οι δείκτες υπολείπονται σε μονοψήφιο ποσοστό από τα ιστορικά υψηλά τους.

Στην Ελλάδα δυστυχώς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το Χρηματιστήριο που ενσυματώνει προσδοκίες μένει καθηλωμένο, ενώ οι τράπεζες που παραδοσιακά ήταν αυτές που τραβούσαν την αγορά ψηλά δέχονται πυρ από τους ξένους επενδυτές και βρίσκονται ελάχιστα πάνω από τα ιστορικά χαμηλά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές των τραπεζών από τα υψηλά της 10ετίας γράφουν απώλειες 99,99%(!!!)

Η αγορά ομολόγων παραπαίει και το κόστος δανεισμού παραμένει σε απαγορευτικό.

Όσο η ζοφερή κατάσταση αυτή παραμένει για την Ελλάδα και όσοι οι επενδυτές την βλέπουν από απόσταση, η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει θεαματική αλλαγή από την σημερινή κατάσταση.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις