Η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από την τοποθέτηση του Μοσκοβισί στη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, αφού τώρα το ζητούμενο είναι η δημοσιονομική χαλάρωση και η αντικατάσταση της λιτότητας με πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης.
Ενός …καλού, μύρια έπονται, θα πούμε ξεκινώντας από τις αποφάσεις του Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα.
Φαίνεται πως ήδη ξεκίνησε, έστω και δειλά, να αλλάζει η οικονομική πολιτική στην Ευρώπη.
Αυτό δείχνει τουλάχιστον η τοποθέτηση του Πιερ Μοσκοβισί, Γάλλου πρώην υπουργού Οικονομικών, στη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, που αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα.
Είναι το δεύτερο καλό μήνυμα. Η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από το Γάλλο υπουργό, αφού τώρα το ζητούμενο είναι η δημοσιονομική χαλάρωση και η αντικατάσταση της λιτότητας με πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης.
Ο Πιερ Μοσκοβισί έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της αλλαγής του μείγματος της οικονομικής πολιτικής.
Δείχνει επίσης, πως το γερμανικό παρασκηνιακό βέτο έχει καμφθεί. Εξάλλου, το στρατόπεδο εκείνων που πριμοδοτούν την ανάπτυξη βρίσκεται και εντός του γερμανικού κυβερνητικού σχηματισμού.
Σημασία έχει πως η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά της ανάπτυξης και η κυβέρνηση καλείται να το αξιοποιήσει ακόμα και στις προσεχείς διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ας ζητήσει επίμονα από τον Μοσκοβισί να παρέμβη. Εξάλλου, στην αρμοδιότητά του ανήκει η μία κορυφή του τριγώνου της τρόικα.
Διαβάστε επίσης:
Financial Times: Κίνδυνος για παγκόσμιο κραχ!
”Οικονομική καταστροφή θα σημάνει η ανεξαρτησία της Σκωτίας”
Πραγματική μάχη ή επικοινωνιακό τρικ οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ;
Deutsche Welle: Πιθανή και νέα βοήθεια εάν το ζητήσει η Ελλάδα