Στην εξίσωση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση και στη βαρύτητα των κρίσεων που απειλούν τη Ελλάδα και την Ευρώπη, εκτός από την οικονομία και το προσφυγικό, για βάλτε και τη Ντόιτσε Μπανκ και τότε θα δείτε καλύτερα.
Η αινιγματική αρχικά και αποκαλυπτική ύστερα από σκέψη προτροπή μας έγινε από τις Βρυξέλλες και στη συνέχεια ο συνομιλητής πρόσθεσε: Μην παραμένετε στις καθησυχαστικές δηλώσεις του Σόιμπλε για τη γερμανική τράπεζα, αυτός αυτό όφειλε να κάνει και το έκανε, όμως το πρόβλημα παραμένει εδώ και έχει συνέπειες. Δώστε μεγαλύτερη βαρύτητα στις ανησυχίες και το άγχος του Ντράγκι για την κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που άρχισε από τα “κόκκινα” δάνεια των ιταλικών τραπεζών, τη γενικότερη κακή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, που ξεκινάει από την Κίνα, τις τιμές του πετρελαίου και στις χρηματιστηριακές αναταράξεις που από την αρχή του χρόνου προκάλεσαν απώλειες 7,7 τρις δολάρια παγκοσμίως.
Όταν στο παζλ βάλετε όλα τα στοιχεία και ιδίως τη Ντόιτσε Μπανκ για τη Γερμανία, τότε οι κρίσεις δεν είναι δύο, ούτε τρεις, αλλά τουλάχιστον τέσσερις. Και αν, όπως παραδέχτηκε και ο Σόιμπλε πριν από ένα μήνα περίπου η Ευρώπη δεν αντέχει δύο κρίσεις ταυτοχρόνως, πόσο μάλλον τέσσερις, γίνεται αντιληπτό πως η ανάγκη να κλείσουν τα μέτωπα καθίσταται επιτακτική και επείγουσα.
Κι΄ αν το μέτωπο των χρηματιστηρίων δεν μπορούν να το κλείσουν οι Ευρωπαίοι, ούτε εκείνα του πετρελαίου, της Κίνας και του προσφυγικού, μπορούν με παρεμβάσεις να κλείσουν γρήγορα την αξιολόγηση και να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν με δηλώσεις και πράξεις μία ζώνη αποτροπής του κινδύνου πέριξ της Ντόιτσε Μπανκ.
Αυτό βεβαίως δεν πρέπει να δημιουργεί ψευδαισθήσεις για μία εύκολη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, αλλά βάζει μεγαλύτερη δόση πολιτικής στη διαπραγμάτευση και στρογγυλεύει τις παράλογες απαιτήσεις που βγάζουν τους Ελληνες στους δρόμους και σχεδόν εξουδετερώνει τις διαθέσεις κωλυσιεργίας από ορισμένες πλευρές .
Το πώς θα εξελιχθεί τελικά η πορεία της αξιολόγησης και κυρίως πόσο θα διαρκέσει, θα κριθεί εν τέλει και από την ένταση και τη διάρκεια των προβλημάτων της Ντόιτσε Μπανκ, το κλίμα πάνω από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (να μην ξεχνάμε πως είναι κοινή πεποίθηση για να μην πούμε κοινό μυστικό πως οι γερμανικές Λάντεσμπανκ βρίθουν σκελετών στα ντουλάπια τους), την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Θα εξαρτηθεί βεβαίως και από την πειστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την ικανότητά της να πείσει πως θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, έστω με άλλα μέτρα και όχι μόνο με αυτά που ζητά το κουαρτέτο.
Τέλος, να πούμε πως σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο κυρίως, έχει σκοπό να υπογραμμίσει τους νέους παράγοντες και τους φόβους που πηγάζουν από αυτούς.