Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, η Ελλάδα φαίνεται πως πετυχαίνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, αλλά οι αντίστοιχοι στόχοι για το 2017 και το 2018 είναι δύσκολο να επιτευχθούν, ενώ εγκυμονεί και ο κίνδυνος να υπάρξουν και νέα μέτρα εάν χαθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Σημειώνεται επίσης πως η κυβέρνηση ακόμα κι αν δεν λάβει τις δόσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρτι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 έχει στη διάθεσή της κάποια “εφόδια” για να αντέχει και να διατηρήσει τη ρευστότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κλειδί σε όλη αυτή την κατάσταση εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με την κυβέρνηση να επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου, καθώς αυτό θα σημάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αναδιάρθρωση το χρέους και ίσως φέρει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχωβ.
Ωστόσο, ο οίκος Fitch εξακολουθεί να θεωρεί πως υπάρχουν υψηλά ρίσκα και ισχυροί κίνδυνοι, καθώς επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει με θρησκευτική ευλάβεια το δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Στην έκθεση αναφέρουν πως ένας από τους φόβους είναι να επαναληφθεί η κρίση ανάμεσα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ θεωρεί πως μία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του προγράμματος είναι η μη πληρωμή του χρέους ή μία κυβερνητική δήλωση για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους.
Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις ο οίκος Fitch υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά παρά την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση, ο οίκος θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να βασίζεται στις ψήφους των κεντρώων κομμάτων, χωρίς φυσικά να αποκλείει τις εκπλήξεις.
Πηγη: Ημερησία