Site icon NewsIT

Ο οίκος Fitch προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

13.02.2017 | 18:33
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης μόνο από την Ευρώπη, χωρίς της συμμετοχή του ΔΝΤ, προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης "Fitch", εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πριν από τον Ιούλιο.

Σε έκθεσή του, εν όψει και της νέας αξιολόγησής του για το ελληνικό χρέος στις 24 Φεβρουαρίου, ο οίκος τονίζει ότι «η αντιπαράθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται να οφείλεται κυρίως στη διαφωνία μεταξύ των πιστωτών».

«Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών έχουν μείνει σε σχετικά καλή βάση μετά τη συμφωνία του τρέχοντος προγράμματος του ESM. Η Ελλάδα έχει επιτύχει γενικά τους όρους τους προγράμματος και κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ το 2016, χάρη στα υψηλότερα έσοδα σε σχέση με αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια», σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας: «Αυτή η πρόοδος είναι ένας λόγος που θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα είναι προετοιμασμένοι για να προχωρήσουν με τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουν κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ένας άλλος λόγος είναι η επιθυμία τους να αποφύγουν μία ελληνική πολιτική κρίση κατά τη διάρκεια ενός ήδη γεμάτου εκλογικού έτους στην Ευρώπη».

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα του ESM θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καλύψει τις λήξεις χρέους που έχει τον Ιούλιο, που ανέρχονται σε πάνω από 6 δισ. ευρώ. Κάνοντάς το αυτό έγκαιρα και αποφεύγοντας την ακραία διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 «θα μείωνε τον κίνδυνο υπονόμευσης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το ελληνικό δημόσιο για να διατηρήσει ρευστότητα», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα τονίζουν ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει αδύνατο σημείο για το αξιόχρεο της Ελλάδας, παρά τις θετικές οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.

Ο οίκος τονίζει ότι οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της αντανακλώνται ήδη στο ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο είναι στη βαθμίδα CCC ή χαμηλότερα επί σχεδόν μία διετία. «Η αξιολόγησή μας για το αξιόχρεο στηρίζεται από την υπόθεσή μας ότι η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πολύ πριν από τον Ιούλιο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε επίσημη χρηματοδότηση», προσθέτει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version