Οικονομία

O oργισμένος διάλογος Γιουνκέρ Λανγκάρντ για το αστρονομικό ελληνικό χρέος

Οι Financial Times αποκαλύπτουν τα λόγια οργής που αντάλλαξαν και που οδήγησαν σε αναβολή τη συμφωνία για εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο:Ξέσπασε μάχη ΔΝΤ – ΕΕ για την Ελλάδα

”Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλαν τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για μία ακόμη εβδομάδα, καθώς αναδύθηκε στην επιφάνεια η διάσταση απόψεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ ως προς το πόσο γρήγορα πρέπει να μειώσει η χώρα το αστρονομικό της χρέος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde και ο Jean-Claude Juncker ο πρόεδρος του Eurogroup, δημοσίως διαφώνησαν ως προς το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αυτός είναι ο στόχος που έχει τεθεί εδώ και καιρό ώστε να επιστρέψει η Αθήνα σε βιώσιμα επίπεδα χρέους.

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης είναι ουσιώδης για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης, δεδομένου ότι και οι δύο πιστωτές συμμετέχουν ταυτόχρονα στη χρηματοδότησή του.

Σε μία σπάνια διάσταση απόψεων, ο κ. Juncker δήλωσε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών, ότι ο στόχος για τη μείωση του χρέους θα πρέπει να μετακινηθεί κατά δύο χρόνια, στο 2022 αναγκάζοντας την κα. Lagarde να τονίσει ότι το ΔΝΤ εμμένει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα. Όταν ο κ. Juncker επέμεινε ότι ο στόχος θα μπορούσε να μετακινηθεί – «Δεν αστειεύομαι» ήταν η ακριβής δήλωσή του- η κα. Lagarde φάνηκε οργισμένη. Γύρισε το βλέμμα της ψηλά κουνώντας το κεφάλι της.

«Κατά τη δική μας άποψη, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα είναι 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις». Οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν εκ νέου στις 20 Νοεμβρίου σε μία προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία, όπως δήλωσε ο κ. Juncker.

Παρά την αναβολή, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την Πέμπτη, όταν η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει 5 δισ. ευρώ για τίτλους που λήγουν, χωρίς έξωθεν βοήθεια.

Η ικανότητα της Ελλάδας να συγκεντρώσει μόνη της κεφάλαια τίθεται υπό αμφισβήτηση δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να αυξήσει το ποσό των εντόκων γραμματίων που θα δέχεται ως collateral από τις ελληνικές τράπεζες. Εάν τα έντοκα γραμμάτια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collateral, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κίνητρο να τα αγοράσουν.

Ο Olli Rehn όμως, ο ανώτατος αξιωματούχος για οικονομικά θέματα της ΕΕ, δήλωσε ότι ακόμη κι αν η ΕΚΤ δεν αυξάνει το πλαφόν των εντόκων γραμματίων που δέχεται, οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους σε ρευστότητα ώστε αναμένεται ότι ούτως ή άλλως θα αγοράσουν τους τίτλους, αποτρέποντας αυτό που ο κ. Rehn αποκάλεσε «δημοσιονομικό γκρεμό της Ελλάδας».

Με τη διαμάχη μεταξύ Lagarde – Juncker φάνηκε δημοσίως μία διάσταση απόψεων η οποία, κεκλεισμένων των θυρών, σιγοβράζει εδώ και μήνες. Το ΔΝΤ επιμένει ότι το σχέδιο αναδιοργάνωσης του πακέτου στήριξης πρέπει να περιλαμβάνει μία αξιόπιστη πρόταση μείωσης του χρέους, η οποία ενδέχεται να αναγκάζει τα κράτη της ευρωζώνης να αποδεχθούν ζημίες από τα πακέτα στήριξης που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν όμως, πιστεύουν ότι το ΔΝΤ είναι υπερβολικά απαισιόδοξο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα οικονομικά και πώς πρέπει να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, το ΔΝΤ πιστεύει ότι χωρίς κάποια ανακούφιση, το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 150% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει 140%.

Όσο δεν υπάρχει συμφωνία ως προς τη βάση της συζήτησης, οι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για τη μείωση του χρέους.

Εάν ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% μετατεθεί κατά 2 χρόνια στο 2022, τότε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα μπορούν να σχηματίσουν ευκολότερα ένα σχέδιο, δεδομένου ότι θα αφορά μόνο τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα. Εάν όμως, ο στόχος παραμείνει στο 2020, τότε ενδέχεται να απαιτηθούν διαγραφές σε αυτά τα δάνεια, κάτι που η Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες αρνούνται να κάνουν.

«Αρχίσαμε να συζητάμε μία σειρά από πιθανούς δρόμους» δήλωσε ο κ. Juncker και συμπλήρωσε: «Προσωπική μου αίσθηση είναι πως οι επίσημες διαγραφές χρέους δεν θα είναι αυτός που θα προτιμηθεί».

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Αγωνία έως τις 26/11 για την εκταμίευση της δόσης – “Σφάζονται” δημόσια ΕΕ-ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα