Οικονομία

Ο πληθωρισμός στο 11,6% τον Ιούλιο

Μικρή μείωση παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από την ΕΛΣΤΑΤ και διαμορφώθηκε στο 11,6% από 12,1% που ήταν τον Ιούνιο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από 16 συνεχείς μήνες, όπου ο πληθωρισμός κατέγραφε συνεχή άνοδο.

Μια ακόμη σχετικά θετική εξέλιξη είναι το γεγονός ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με τον Ιούνιο παρουσίασε μικρή μείωση της τάξεως του 1,8%, κάτι που είχε αρκετό καιρό να συμβεί.

Ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η ακρίβεια αποκλιμακώνεται. Κάθε άλλο, αφού όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι συνήθεις «ύποπτοι», φυσικό αέριο, ρεύμα, καύσιμα, μεταφορές κ.λπ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 11,6%, έναντι 12,1% τον Ιούνιο και 11,3% τον Μάιο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στο φυσικό αέριο με 178,9%, στο ηλεκτρικό ρεύμα με 55,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, στα καύσιμα με 33%, στα λαχανικά με 13,4%, έλαια – λίπη με 27,3%, γαλακτοκομικά – αυγά 16,4%, μεταφορές με αεροπλάνο 62,3% και μεταφορές με πλοίο με 25,4%.

plithorismosioylios plithorismosioylios

Η μείωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο οφείλεται στην μείωση των φρούτων κατά 17,5%, του ηλεκτρικού κατά 17,5%, των καυσίμων κατά 5,8%, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το φυσικό αέριο κατά 37,1%.

Τέλος σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές στις μεταφορές με αεροπλάνο και πλοίο που είναι πάνω 48,5% και 20,4% αντίστοιχα.  

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Tesla: Έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες για τη μετοχή της – Πτώση 50% έχει εξανεμίσει 800 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της 
Η τιμή της εταιρείας του Μασκ σημείωσε ράλι μετά την εκλογή Τραμπ αρχές Νοεμβρίου 2024, αλλά κατρακύλησε μετά τα μέσα Δεκεμβρίου του ίδιου έτους
Σταθμός υπερφόρτισης Tesla
Ακίνητα: Παράταση στην αναδρομική αναστολή ΦΠΑ – Τι αλλάζει στις αγοραπωλησίες
Με την αναδρομική αναστολή, οι κατασκευαστές ακινήτων που είχαν επιλέξει να εφαρμόσουν τον ΦΠΑ στην πώληση των ακινήτων τους μπορούν τώρα να αλλάξουν το καθεστώς φορολόγησης και να υπαχθούν στη φορολόγηση με ΦΜΑ 3%
Ακίνητα