Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Ο «πόλεμος» Τραμπ σε Κίνα και Fed έφεραν «μαύρη Δευτέρα» στα Χρηματιστήρια

Ο «πόλεμος» Τραμπ σε Κίνα και Fed έφεραν «μαύρη Δευτέρα» στα Χρηματιστήρια

Μαύρη Δευτέρα χθες για τα διεθνή Χρηματιστήρια με τους δείκτες στις πλευρές του Ατλαντικού να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση. Αφορμή για την κίνηση αυτή ήταν ο νέος γύρος εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ένα ακόμη επεισόδιο στις πολύμηνη αντιπαράθεση των δύο πλευρών, μόνο που τώρα λόγω και του θέρους οι αγορές παραδίδονται με μεγαλύτερη ευκολία τις ορέξεις αυτών που θέλουν αναταραχή.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη ότι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δισ. δολαρίων από 1η Σεπτεμβρίου με το Πεκίνο να αντιδρά αφήνοντας το γουαν να υποχωρήσει σε χαμηλό 11 ετών έναντι του δολαρίου (αναλογία 7 γουαν προς ένα δολάριο) προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τα μέτρα Τραμπ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Τραμπ που έγραψε στο twitter «η Κίνα έριξε την αξία του νομίσματός της σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό. Ακούει η Fed. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση η οποία θα αποδυναμώσει την Κίνα μακροπρόθεσμα».

Όμως η αντίδραση του Πεκίνου δεν σταμάτησε καθώς το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι πλέον οι κινέζικες εταιρίες  δεν θα αγοράζουν πλέον αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Χθες στην Νέα Υόρκη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα ο Dow Jones υποχώρησε στις 25.717 μονάδες, χάνοντας 767 μονάδες ή 2,9%, ανάλογη η εικόνα για τους δείκτης S&P και Nasdaq. Πτώση κοντά στο 2% και για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην Αθήνα μάλιστα η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη προσεγγίζοντας το 4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 54,69 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό έξι ετών καθώς κινήθηκε υψηλότερα 1,3% στα 1.464 δολάρια η ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1200 δολάρια από 1,1109 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης στο 1,74%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις