Ενεργό ρόλο στο ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι» φιλοδοξεί να διαδραματίσει το Ίδρυμα Θεοφανώ, η πόλη της Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος κ. Σταύρος Ανδρεάδης.
Σε συνέντευξη του στο newsit.gr o κ. Ανδρεάδης, πρόεδρος επίσης, του ομίλου Σάνη ΑΕ, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το υπερπολυτελές Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αλλά και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος μιλάει για το ρόλο του Ιδρύματος Θεοφανώ στην Ενωμένη Ευρώπη. Εξηγεί, επίσης, επίσης τη σημασία του νεοσύστατου θεσμού «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που απονέμει βραβεία σε προσωπικότητες και οργανισμούς, οι οποίοι συμβάλλουν στην κατανόηση και ανάδειξη των αρχών, των αξιών και των δεσμών, που διαμορφώνουν τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιδέα. Φιλοδοξία του κ. Ανδρεάδη είναι να αποκτήσει το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», την αίγλη και το κύρος του βραβείου «Καρλομάγνου» που απονέμεται από το 1950 στο ‘Ααχεν της Γερμανίας.
Πώς αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε μέσω του Ιδρύματος Θεοφανώ στο θεσμό επιβράβευσης προσωπικοτήτων ή οργανισμών που προάγουν τις αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας;
Η ιδέα γεννήθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη ενδυνάμωση της κοινής Ευρωπαϊκής ιδέας και ταυτότητας. Με στόχο να αναδείξει τις κοινές ιστορικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τον ιστορικό και ουσιαστικό ρόλο των ανατολικών εθνών για τη σημερινή Ευρωπαϊκή συνεργασία, θεσμοθετήθηκε το νέο αυτό πανευρωπαϊκού κύρους και εμβέλειας βραβείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» έρχεται να προστεθεί στο ιστορικό βραβείο «Καρλομάγνος», το οποίο απονέμεται από το 1950 στο Άαχεν της Γερμανίας, και στοχεύει να είναι μια γέφυρα αλληλοκατανόησης των διαφορετικών λαών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν τη σημερινή Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η δράση αυτή αποτελεί εξαιρετικής σημασίας προβολή για την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης και την Ελλάδα, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τη θέση και τον κομβικό τους ρόλο στον Ευρωπαϊκό χάρτη.
Εκτιμάτε, ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που είτε ζουν εντός, είτε εκτός Ελλάδας, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για το ευρωπαϊκό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»;
Πρωταρχικός στόχος του Ιδρύματος είναι να βραβεύει προσωπικότητες ή οργανισμούς για τη συμβολή τους στην κατανόηση και την ενίσχυση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιδέας. Το Βραβείο απονέμεται μετά από διαδικασία αξιολόγησης από τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, η σύνθεση των οποίων βασίζεται στη συμμετοχή κορυφαίων Ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων και εκπροσώπων της Θεσσαλονίκης, από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Σημαντικά στοιχεία επομένως του βραβείου είναι η πανευρωπαϊκή του διάσταση και η διεθνής του εμβέλεια και δυναμική. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι του βραβείου δεν περιορίζονται μεταξύ Ελλήνων, εντός και εκτός των συνόρων, αλλά εντάσσονται σε ένα ευρύτερα διεθνές πλαίσιο. Είναι βέβαιο όμως, ότι ανάμεσα στις προσωπικότητες που συμβάλουν στη συνειδητοποίηση των κοινών αφετηριών, των ιστορικών αλληλεξαρτήσεων, και της σημασίας αυτών για τη σημερινή ευρωπαϊκή συνεργασία βρίσκονται πολλοί Έλληνες, είτε ως πρόσωπα, είτε μέσα από τις πρωτοβουλίες τους. Και θα αποτελέσει διπλή τιμή για το Ίδρυμα Θεοφανώ, αν μελλοντικά το βραβείο που έχει έδρα και επίκεντρο την Ελλάδα απονεμηθεί σε έναν Έλληνα ή έναν ελληνικό οργανισμό.
Ποιες είναι οι αρχές που κατά τη γνώμη σας πρέπει να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες;
Εκτιμώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση των καιρών μας είναι οι αντιθέσεις και οι πολώσεις, το «εμείς» και το «οι άλλοι» σε όλα τα επίπεδα: τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό, και ευρύτερα κοινωνικό, πέρα από κάθε γεωγραφικό όριο. Το Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, και συμβολικά η γυναικεία ιστορική προσωπικότητα που υπήρξε έμπνευση για αυτό, αποτελεί μια «γέφυρα», ένα σημείο αναφοράς για τις αξίες της ενότητας και της ειρήνης, αλλά και μια δήλωση για τον ρόλο της ιστορικής κατανόησης σε ότι αφορά την πορεία και τη θέση των κρατών μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής συνεργασίας. Ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη του σήμερα είναι πολύ διαφορετική από την Ένωση των 6 ιδρυτικών μελών του 1950: τα πολυάριθμα πλέον μέλη της σημερινής Ένωσης διαμορφώνουν ένα πολύ πιο σύνθετο πολιτισμικό χάρτη. Αυτή η ποικιλομορφία δεν πρέπει να γίνει πηγή εντάσεων και αδιαφορίας, αλλά αντίθετα να διαμορφώσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας κοινής, ισχυρής και υπερεθνικής Ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνείδησης. Στον στόχο αυτόν ακριβώς καλείται να συμβάλει το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».
Πόσο σημαντική είναι η συμβολή της χώρας μας στο να προάγει ιδέες και ιδανικά που «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα;
Η χώρα μας έχει αποτελέσει για τον δυτικό πολιτισμό σημείο αναφοράς για τις ιδέες και τα ιδανικά που προήγαγε ανά τους αιώνες της ιστορίας της. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Έχοντας ως θεμέλιο λίθο την πολιτιστική κληρονομιά του παρελθόντος, και προάγοντας τη θέση της ως σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει και πάλι αφετηρία και προορισμό ιδανικών και αρχών για την Ευρώπη του αύριο: τις κοινές ιστορικές καταβολές, την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία. Με την ώθηση μιας νέας δυναμικής γενιάς και τη γοητεία μιας μεσογειακής χώρας που βρίσκεται ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιδέας. Και αυτό είναι πιστεύω μια εξαιρετική προοπτική.
Λόγω της δυναμικής ενασχόλησης που έχετε με τις επιχειρήσεις και δη τον τουριστικό τομέα, ποιος κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι ο ρόλος των επιχειρηματιών για τη διάδοση του ευρωπαϊκού ιδεώδους;
‘Όλοι μας, και ανάμεσά σε αυτούς στην πρώτη γραμμή ο επιχειρηματικός κόσμος, πρέπει να κατανοήσουμε και να ενισχύσουμε τη ευρωπαϊκή συνεργασία. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στην κρίση -οικονομική και κοινωνική- των περασμένων ετών, να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα, και να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την ανάδειξη μιας νέας κοινωνίας, μιας νέας Ευρωπαϊκής Ελλάδας που κατέχει σημαντική θέση στον χάρτη του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες αποτελεί και το Ίδρυμα Θεοφανώ, όπου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής με μέλη εξέχοντες επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, όπως οι Ευάγγελος Γεροβασιλείου, Κώστας Γλεούδης, Νίκος Ευθυμιάδης, Βάσσος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μυλωνάς, και Δώρης Οικονόμου. Θέλω να τονίσω στο σημείο αυτό ότι η τελική επιλογή του βραβευόμενου, μέσα από τρεις προτάσεις που θα υποβάλλει κάθε φορά η Συμβουλευτική Επιτροπή, είναι στη διακριτική ευχέρεια της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος.
Ποιος είναι ο σκοπός του Ιδρύματος Θεοφανώ και ποια τα σχέδια για το μέλλον;
Σκοπός και αποκλειστική δραστηριότητα του Ιδρύματος Θεοφανώ είναι η ετήσια απονομή του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Η απονομή του πρώτου αυτού πανευρωπαϊκού βραβείου στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASMUS, και η παρουσία της ίδιας της Προέδρου της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ενισχύει τη δυναμική αυτού του νεοσύστατου θεσμού, και την προοπτική του για το μέλλον. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία αυτή αναγνωρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο τον κομβικό ρόλο της χώρας μας, και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, στο ίδιο το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, και αποτελεί σημαντική τιμή και προβολή για την Ελλάδα και την πόλη μας. Φιλοδοξία μας όπως προανέφερα είναι το Βραβείο να αποκτήσει την αίγλη και το κύρος του Βραβείου ‘Καρλομάγνου’, που απονέμεται από το 1950 στο ‘Ααχεν της Γερμανίας.