Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Ο πρωθυπουργός αποφασίζει και για την Εθνική – Κρίσιμη σύσκεψη του ΤΧΣ σε λίγες ώρες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μεγάλη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα με κεντρικό άξονα το θέμα της εκλογής Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.

Μάλιστα το θέμα είναι τόσο σοβαρό και κρίσιμο που είχε σαν αποτέλεσμα την ενασχόληση και του πρωθυπουργού, εκτός από του αντιπροέδρου και του υπουργού Οικονομικών.

Κι΄ αυτό γιατί είναι κοινή εκτίμηση (και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος) πως άπτεται της γενικότερης σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση ευαίσθητης ισορροπίας και κανείς δεν θα ήθελε να προκαλέσει μία νέα αναταραχή με αβέβαιη και ζημιογόνο έκβαση.

Αποφάσεις για τους χειρισμούς που θα γίνουν δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Αυτό θα γίνει στη μεσημεριανή σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με 40,4%).

Εκεί θα αποφασιστεί αν θα προκηρυχθεί γενική συνέλευση των μετόχων, πράγμα που σημαίνει ότι μπαίνουμε σε φάση μεγάλων και ραγδαίων εξελίξεων ή αν θα επιλεγεί άλλη λύση για την τοποθέτηση προέδρου στην Εθνική και θα συνεχιστεί η λειτουργία της με τη σημερινή ηγεσία.

Μέχρι τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ αναμένεται να έχει διαμορφώσει οριστική θέση και η κυβέρνηση.

Να υπενθυμίσουμε πως η κρίση στην Εθνική ξέσπασε με αφορμή την εκλογή προέδρου ύστερα από την παραίτηση της Λούκας Κατσέλη.

Από την αρμόδια επιτροπή της Εθνικής επελέγησαν δύο υποψήφιοι οι Τάκης Θωμόπουλος και Δημήτρης Τσιτσιράγκος. Εκλεκτός του ΤΧΣ και της κυβέρνηση ήταν ο δεύτερος, αλλά τελικά επελέγη ο πρώτος με ψήφους 8 έναντι 2.

Αυτή ήταν η θρυαλλίδα που προκάλεσε τις περαιτέρω εξελίξεις.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε