Πρωταθλήτρια κόσμου η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ, ενώ ο Όλι Ρεν μας κατηγορεί για καθυστερήσεις που μεταθέτουν μάλιστα για μετά το καλοκαίρι τις αποφάσεις για το χρέος.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 18 χωρών – μελών της Ευρωζώνης εξετάζουν το μεσημέρι (15.00 ώρα Ελλάδος) για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά την κατάσταση στην Ελλάδα, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια απόφαση δεδομένου ότι η τρόικα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με διπλωμάτες η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει «πολύ σύντομα» στην Αθήνα. Ο στόχος είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι το επόμενο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί στις 10 Μαρτίου.
Ωστόσο, σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.
Στην παρατήρηση του γερμανού δημοσιογράφου ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόνο το 53% των μεταρρυθμίσεων ο Ρέγκλινγκ διευκρινίζει ότι ο ρυθμός υλοποίησης είναι καλύτερος από ποτέ. «Στην αρχή οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα. Στο μεταξύ κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος από τα 36 του ΟΟΣΑ. Δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στην οικονομική ιστορία να μην έχουν οδηγήσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στην ανάπτυξη. Αλλά φυσικά θα πρέπει να συνεχιστούν, όπως έχει αποφασιστεί».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί λογικό το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να νιώσουν ακόμη τις προόδους που έχουν γίνει.
«Η αγορά εργασίας βελτιώνεται πάντα στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας. Γι’ αυτό εγώ βλέπω πάντα την ανταγωνιστικότητα, που έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα πολύ σημαντικά. Αλλά και τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μειωθεί δραστικά , από το 15% στο 2%».
Πάντως όπως διευκρίνισε χθες ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να ληφθούν πριν τις ευρωεκλογές, «από το καλοκαίρι και μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ευρωπαίος επίτροπος απέδωσε το λόγο της καθυστέρησης στην έλλειψη «μεταρρυθμιστικού ζήλου», όπως ανέφερε. «Η ΕΕ θέλει να ενθαρρύνει την Ελλάδα να κάνει περισσότερα. Μια ισχυρότερη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη βοηθάει περισσότερο τους Έλληνες πολίτες. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς πιέζουμε για την εφαρμογή των όρων του προγράμματος και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων».
Στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής του ESM έδειξε πεπεισμένος ότι στα τεστ αντοχής των τραπεζών που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι χώρες σε πρόγραμμα δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.
«Οι τράπεζες στις χώρες αυτές βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δεν περιμένω μεγάλες εκπλήξεις από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο… είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούμε πολλά κεφάλαια κυρίως στις 5 χώρες που προανέφερα… οι 5 αυτές χώρες είναι πρωταθλητές κόσμου στις μεταρρυθμίσεις, ήδη επιστρέφουν στην αύξηση των εξαγωγών και την ανάπτυξη, αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν» τόνισε ο Ρέγκλινγκ.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή Deutsche Welle