Site icon NewsIT

Ο Στουρνάρας αποκάλυψε το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια – Κάρφωσε τον Βαρουφάκη: Τι να έκανα αφού μιλούσε συνέχεια για παράλληλο νόμισμα

11.10.2016 | 21:55
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- Τη νομοθετική ρύθμιση προανήγγειλε στην εξεταστική της Βουλής, ο Γιάννης Στουρνάρας - Οι απόψεις της ΤτΕ είναι σε πλήρη ταύτιση με αυτές των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Οικονομίας, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης - Πως οι τράπεζες θα μετατρέπουν τα “κόκκινα” δάνει σε μετοχικό κεφάλαιο - “Ο μη συνεργαζόμενος μέτοχος ή θα βάλει λεφτά ή θα φύγει” - Οι εντάσεις, οι αποκαλύψεις και τα “καρφιά” Στουρνάρα για Βαρουφάκη

Νομοθετική ρύθμιση για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων των ελληνικών επιχειρήσεων, εφ’ όσον ο μέτοχος δεν είναι συνεργάσιμος, προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την πολύωρη κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την νομιμότητα των δανείων από τράπεζες, σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.

Η νέα ρύθμιση, θα προβλέπει την δυνατότητα μετατροπής του «κόκκινου δανείου» σε μετοχικό κεφάλαιο, όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι απόψεις της ΤτΕ είναι σε πλήρη ταύτιση με αυτές των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, με τους οποίους βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις που έχει με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ειδικότερα, για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «ένας στους έξι είναι μπαταξήδες» και πρόσθεσε ότι, «δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μην τα εξυπηρετούν σε βάρος του Έλληνα φορολογουμένου».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η σωστή μέχρι σήμερα διαχείριση τους, απέτρεψε αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες. Ωστόσο, όπως είπε, το τι θα γίνει από δω και πέρα εξαρτάται από το πως θα γίνει η διαχείριση τους τα επόμενα τρία χρόνια, όπως έχει θέσει στόχο η ΤτΕ.

Μίλησε ακόμα, για λύσεις τις οποίες έχει η ΤτΕ για την διευθέτηση των «κόκκινων δανείων», αλλά και για κώδικα δεοντολογίας τον οποίο έχει συντάξει, ενώ επεσήμανε ότι «υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης με στόχο νομοθετική ρύθμιση για την διευκόλυνση των οφειλετών.

«Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, για να δούμε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους οφειλέτες. Είναι μια ευκαιρία και πρόκληση αυτή για εμάς, μεγαλύτερη και από το ασφαλιστικό. Αν δεν αντιμετωπίσουμε σωστά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», θα έχουμε ζητήματα. Αν το αντιμετωπίσουμε όμως, θα έχουν την ευκαιρία για πολλά χρόνια οι τράπεζες μας, να μην χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, μίλησε για κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ που έχει όπως είπε «μενού λύσεων», διευκρίνισε ότι δεν δεσμεύει τις τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων του με αυτές των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Δραγασάκη.

«Μόνα τους δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Έχουμε επικοινωνία για να περάσει η νομοθετική ρύθμιση.
Ο μη συνεργαζόμενος μέτοχος ή θα βάλει λεφτά ή θα φύγει. Η αλλαγή σε αυτές τις περιπτώσεις ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη. Πρέπει να περάσει νομοθεσία, ώστε να μπορούμε να μετατρέψουμε το δάνειο σε μετοχικό κεφάλαιο. Με αυτό τον τρόπο θα εξαφανιστεί ο παλιός μέτοχος. Επιτρέπεται από τους θεσμούς αυτό. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Τι είναι η ανταλλαγή χρέους με μετοχικό κεφάλαιο

To “debt/equity swap” συνήθως χρησιμοποιείται σαν εργαλείο σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών, όταν και μέρος του χρέους μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο και η τράπεζα γίνεται μέτοχος της επιχείρησης, με το υπόλοιπο να εξυπηρετείται από τις ταμειακές ροές.

Η συγκεκριμένη λύση ουσιαστικά απαλλάσει την εταιρεία από τις δανειακές της οφειλές, καθώς μετά τη διαδικασία το δάνειο διαγράφεται.

Τα “καρφιά” σε Βαρουφάκη

Γεμάτη αποκαλύψεις και επεισόδια, ήταν η εξέταση του κεντρικού τραπεζίτη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για “ψυχολογικά προβλήματα” του Γιάννη Προβόπουλου, τσακώθηκε με τον Ηλία Κασιδιάρη, ενώ παρουσίασε τα ποσοστά των “κόκκινων” δανείων όλων των ειδών.

Από τα “βέλη” του όμως, δεν έλειψε και ένα για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πήγε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δήλωσε πως “είναι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας”, ενώ παράλληλα επισήμανε πως ο ίδιος έστελνε επιστολές σε κυβερνητικά στελέχη για “να τον μαζέψουν”.

Οι διάλογοι από την Επιτροπή:

Χρ. Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Είχατε εργαλεία για να αποτραπεί η εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό (σ.σ. κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ);

Στουρνάρας: Δεν νομίζω ότι έφυγαν στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο μέρος πήγε στα στρώματα

Παπαδόπουλος:  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τότε το είχαν καταγγείλει και οι εφημερίδες. Είχε γραφεί. Είχαμε τα πολιτικά και τραπεζικά εργαλεία και δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε το ένα ούτε το άλλο για να ανακόψουμε την εκροή.

Στουρνάρας: Όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών μιλούσε για παράλληλο νόμισμα για ποια εργαλεία μου μιλάτε;

Παπαδόπουλος: Αν είναι δυνατόν να μου μιλάτε για αυτά τα θέματα. Είστε υποχρεωμένος να κάνετε ότι περνά από το χέρι σας.

Στουρνάρας: Το πάλεψα όσο μπορούσα. Εκείνη την περίοδο μιλούσα με κυβερνητικά στελέχη και τους έλεγα να μαζέψουν τον κ. Βαρουφάκη. Τι θέλετε τώρα; Να σας δείξω τις επιστολές που έστελνα; Μην μου λέτε ότι φταίνε τα στελέχη τραπεζών

Παπαδόπουλος: Δεν αναιρείται η ευθύνη σας για την αποτροπή

Στουρνάρας: Ξέρετε τι τους είπε ο Βαρουφάκης; Τους έπεισε ότι δεν υπάρχει γυρισμός με τον άνθρωπο αυτό.

Παπαδόπουλος: Την θεωρείτε νόμιμη με το waiver την κίνηση της ΕΚΤ; Η τραπεζική ασφυξία είναι νομιμο ηθικό θεμιτό επειδή ο υπουργός είχε μια Α επιχειρηματολογία; Συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες;

Στουρνάρας: Οι κεντρικές τράπεζες δίνουν έκτακτη ρευστότητα όταν υπάρχει επαρκής εξασφάλιση. Με αυτά που έγιναν είχε φθάσει στο μηδέν. Όταν εσύ ο ίδιος δεν προσέχεις γιατί να σε προσέξουν οι άλλοι;

Παπαδόπουλος: Υπάρχουν θεσμοί και θέμα νομισματικής ένωσης και λαϊκής κυριαχίας και όλα

Στουρνάρας: Πήγε ο Βαρουφάκης, στην ΕΚΤ και τους είπε ότι είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. Μπηκε και είπε ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας! Τους είπα μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν είναι ο υπουργός Οικονομικών σας δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε!

Φάμελλος: (ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος επιτροπής) Είχαμε διπλό πιστωτικό γεγονός.

Παπαδόπουλος: Είναι δυνατόν να γίνεται οικονομικός στραγγαλισμός λόγω μιας δήλωσης υπουργού;

Στουρνάρας: Μα τι λέτε; Ηταν υπουργός Οικονομικών. Μόνο αυτός την δεσμεύει. Δεν κόπηκε το waiver τον Φεβρουάριο. Το βράδυ του δημοψηφίσματος κόπηκε η ρευστότητα. Στις 4.2 απεκόπησαν τα ομόλογα από την χρηματοδότηση

Παπαδόπουλος: Υποτίθεται στις 20 Φεβρουαρίου θα κάναμε χωρίς εκβιασμό την διαπραγμάτευση. Όμως είχε αναιρεθεί

Στουρνάρας: Γιατί γυρνάτε σε ζητήματα που έχουν λυθεί

Παπαδόπουλος: Δεν γυρνάω εγώ. Μιλώ για ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος, για αποτροπή μιας κατάστασης.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας στην συνέχεια σε ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη που επανήλθε στο θέμα της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη «έδειξε» ότι δεν μπορούσε ως κεντρικός τραπεζίτης να είχε συνεργασία με τον Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας εύσχημα ότι «ήταν άλλης οικονομικής σκέψης…» και δήλωσε ευθέως ότι είχε συνεργασία με άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης όπως τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών και τότε αναπληρωτή Ευκλείδη Τσακαλώτο…

Ο διοικητής της ΤτΕ επέμεινε πως «πιστέψετε μας, υπήρχε πολύ μεγάλη διάθεση στην ΕκΤ για να μας βοηθήσουν, ήμουν και εκεί και πιστέψετε με αλλά…»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version