Οικονομία

“Ό,τι δεν κάνατε τα τελευταία 10 χρόνια θα το κάνετε τα επόμενα τρία χρόνια”

- Σκληρή και κυνική η τριμερής επιτροπή που έδωσε τελεσίγραφο να παρθούν όλα τα σκληρά μέτρα τώρα.
- Πρώτος στόχος της επιτροπής είναι οι μεγάλες περικοπές στο ασφαλιστικό
- Παπακωνσταντίνου: Το Σύνταγμα επιτρέπει απολύσεις στο δημόσιο
- Σειρά έχουν τα υπουργεία: Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών

Ιδιαίτερα σκληροί εμφανίστηκαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την ελληνική κυβέρνηση την οποία πιέζουν για σκληρές αποφάσεις. Όπως όλα δείχνουν οι αξιωματούχοι έχουν στοχεύσει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σχεδόν επιβάλλοντας σκληρά μέτρα και “αιματηρές” περικοπές. 

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις προσπαθεί να διαπραγματευτεί το χρονικό πλαίσιο των σκληρών μέτρων. Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση επί της ουσίας προτείνει αντί για τρία χρόνια σκληρών μέτρων να γίνουν πέντε ή και δέκα τα χρόνια, έτσι ώστε να μέτρα να είναι ηπιότερου χαρακτήρα. 

Η κυβέρνηση είναι σε διαπραγμάτευση με την τριμερή επιτροπή για το θέμα του επιτοκίου δανεισμού της χώρας. 

Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, λέγοντας οτι “εμείς δεν διαπραγματευόμαστε μόνο το επιτόκιο αλλά το συνολικό πλαίσιο και οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Πεταλωτής απέκλεισε τη λήψη επιπλέον μέτρων το 2010 και είπε οτι προχωράμε όχι με ότι μας λέει ο μηχανισμός αλλά με βάση τις δικές μας επιλογές.

“Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τις περιπτώσεις προσφυγής στο ΔΝΤ άλλων χωρών, εντός ή εκτός Ευρώπης», δήλωσε επίσης προσθέτοντας ότι «οι όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν, εάν ενεργοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε κατά κόρον στις περιπτώσεις των χωρών, που προσέφυγαν στο ΔΝΤ”.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις πάντως αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου και αυτός θεωρείται ο ¨καυτός” μήνας, στον οποίο η Ελλάδα πιθανότατα θα προσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας. Σημειωτέον πάντως, πως την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί από την Κομισιόν το ελληνικό έλλειμμα κοντά στο 13,7%, για το οποίο όμως θα υπάρχει αστερίσκος. Ο αστερίσκος σημαίνει πως η Κομισιόν δηλώνει πως δεν είναι σίγουρη για το ύψος του ελλείμματος, μιας και η χώρα μας έχει θέμα αξιοπιστίας σε αυτά τα μεγέθη.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό βοήθειας στον οποίο μετέχει και το ΔΝΤ αναμένεται να καθοριστούν το Σάββατο στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Μεταξύ άλλων ο κ .Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, ενώ επανέλαβε πως οι συνομιλίες με Ε.Ε. και ΔΝΤ «μας επιτρέπουν να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση του μηχανισμού, να προχωρήσουμε άμεσα». Δεν απέκλεισε ωστόσο να μην καταλήξουν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις γιά τον μηχανισμό.

Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός βοήθειας που συστήθηκε για να σώσει την Ελλάδα από τους κερδοσκόπους, στην ουσία πετάει τη χώρα σε άλλη γενιά “κερδοσκόπων”, τις χώρες της ευρωζώνης που αποφάσισαν να βοηθήσουν με επιτόκιο αρκετά υψηλό σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού άλλων χωρών.  

Το επιτόκιο της βοήθειας είναι στο 5% και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ακόμα και οι Γερμανοί καταγγέλλουν τη Μέρκελ για κερδοσκοπία. 

Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε απαράδεκτο τον μηχανισμό δανεισμού στην Ελλάδα, ενώ ο πολιτικός υπογράμμισε ότι βάσει της ρήτρας μη διάσωσης, ένα κράτος δεν υποχρεούται να αναλάβει τα χρέη ενός άλλου κράτους, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να “αποκομίζει κέρδη λόγω του χρέους ενός άλλου κράτους”. Μάλιστα, ο γερμανός πολιτικός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πατρίδα του λέγοντας ότι η Γερμανία θα έχει τεράστιο κέρδος αφού θα δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο 5%, ενώ η ίδια δανείζεται με επιτόκιο 1,25%! 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος έριξε τα βέλη του εμμέσως στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για το υψηλό επιτόκιο που προβλέπεται στον μηχανισμό στήριξης. “Ενω άλλα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να δανειοδοτηθεί η Αθήνα αν το ζητήσει με 30 δις ευρώ η Γερμανία η οποία ήταν από την αρχή επιφυλακτική, έκανε αγώνα για το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο στα δάνεια αυτά“, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.
 

Με επιτόκιο γύρω στο 5% θα δανείσει την Ελλάδα και η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde. “Δεν φοβόμαστε μία ελληνική χρεοκοπία το Μάιο, αλλά θέλουμε να είμαστε έτοιμοι,” τόνισε η Lagarde. Το γεγονός ότι η Γαλλία θέτει τα θεμέλια για το μηχανισμό ενίσχυσης της Ελλάδας “πρέπει να στείλει ένα σημάδι στις αγορές”, δήλωσε η Lagarde σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η Γαλλία ενδέχεται να διαθέσει από 3,9 ως και 6,3 δισ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Στα ύψη το spread – Επιτυχής ο δανεισμός

Το παιχνίδι των κερδοσκόπων με τα ομόλογα

Αποκλειστικό Newsit: Κλείδωσε η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης

“Μαύρες” προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Αλμα της ανεργίας

Προβόπουλος: Ενεργοποιήστε το μηχανισμό

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα