Ένας εφιάλτης πλανάται πάνω από την αξιολόγηση και πιο συγκεκριμένα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ταράζει όχι μόνο στον ύπνο, αλλά και στο ξύπνιο κυβερνητικά στελέχη. Ο εφιάλτης ακούει στο όνομα Τραμπ. Κυβερνητικά στελέχη με οποία συνομίλησε το newsit.gr εκφράζουν φόβους ότι το ελληνικό ζήτημα μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στις μυλόπετρες Τραμπ και Μέρκελ. Ο φόβος αυτός υπήρχε και στο παρελθόν, αλλά από χτες αναζωπυρώθηκε.
Αυτό έγινε ύστερα από τη συνάντηση της Μέρκελ και τη συνέντευξη που έδωσε από κοινού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και τους επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κι΄ αυτό γιατί όλοι στράφηκαν, χωρίς όμως να τον κατονομάζουν, κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό έγινε όταν κατέκριναν τον προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο και τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ των ανοιχτών αγορών και κατά των οποιωνδήποτε εμποδίων στην ελευθερία του εμπορίου.
Υστερα από αυτή την τοποθέτηση στο Βερολίνο, αναμένεται με αγωνία να φανεί ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του Αμερικανού Προέδρου και όπως λένε δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν από την εναντίωσή του στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ευρώπη και επομένως στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αν υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη θα πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα και όλα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, καθώς όχι μόνο ο Σόιμπλε, αλλά και η καγκελαρία χθες τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ. Μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επαναλήφθηκε η θέση πως δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, έλεγαν πως το Βερολίνο με την άκαμπτη στάση του δυσκολεύει και τις κινήσεις της Λαγκάρντ η οποία επιθυμεί τη συμμετοχή, όχι μόνο για λόγους πολιτικούς, αλλά και προσωπικούς, αφού οι δικές της πολιτικές φιλοδοξίες περνούν μέσα από ένα ισχυρό ρόλο του ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Πάντως, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι τελικά θα βρεθεί εκείνη η φόρμουλα για το χρέος που θα επιτρέπει στην Κριστίν Λαγκάρντ να κερδίσει την εκτίμηση ότι με τα μέτρα το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, καθώς και την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, και στη Μέρκελ να μην εμφανιστεί στην κοινή γνώμη της Γερμανίας ότι κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα.
Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για μία πολύ δύσκολη εξίσωση, η οποία αποκαλύπτει σε πόσο μεγάλη παγίδα έπεσε ο Σόιμπλε όταν έθεσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως απαράβατο όρο για τη δόση στην Ελλάδα ή κατ΄ άλλους σε πόσο μεγάλη παγίδα έριξε την Ελλάδα στην προσπάθειά του να τη αποβάλει από την ευρωζώνη.
Και τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, γιατί η Ελλάδα δεν θα έχει στο πλευρό της την Γαλλία, αφού θα βρίσκεται μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών.