Οικονομία

Ο τραπεζίτης που παίζει μεγάλη μπάλα!

Οι Financial Times παρουσιάζουν τις διαφορές ''παιχνιδιού'' και αντιμετώπισης της κρίσης μεταξύ του Ιταλού Mario Draghi και του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Η ΕΚΤ παίζει μπάλα με Mario Draghi

”Δέκα ημέρες αφού ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Michael Noonan μίλησε με τον Jean-Claude Trichet, τον τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του μετέφερε ότι έλεγε το κόμμα του, το Fine Gael, τις τελευταίες εβδομάδες στους ψηφοφόρους: ότι στόχος της νέας κυβέρνησης ήταν να επιβάλει ζημίες και στους ομολογιούχους πρώτης εξασφάλισης των ιρλανδικών τραπεζών.

Ο κ. Noonan υποστήριξε ότι οι ιδιώτες επενδυτές στα ομόλογα των τραπεζών είχαν στοιχηματίσει στους πιο ριψοκίνδυνους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της χώρας, ειδικότερα σε ότι αφορά την Anglo Irish Bank που κατέρρευσε.

Τώρα που οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι πολίτες είχαν μείνει με τον λογαριασμό, οι ίδιοι επενδυτές θα έπρεπε να αναλάβουν μέρος του βάρους στήριξης.

Ο κ. Trichet δεν συγκινήθηκε.

«Αρνήθηκε να επιτρέψει οποιαδήποτε απομείωση» θυμάται ο κ. Noonan μιλώντας στο κοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα και συμπλήρωσε: «Είχα συνεχείς συζητήσεις μαζί του, όπου του επανέλαβα το αίτημα και αρνήθηκε, για λόγους που εκείνος κρίνει σωστούς και επαρκείς, αλλά όχι εγώ».

Σχεδόν 16 μήνες αργότερα, με το Mario Draghi να έχει διαδεχθεί τον κ. Tichet, η ΕΚΤ φαίνεται πως αλλάζει ρότα. Κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης που έγινε κεκλεισμένων των θυρών την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τις ισπανικές τράπεζες, ο κ. Draghi πρότεινε ακριβώς αυτό που ο κ. Trichet είχε απαγορεύσει: να επιβληθεί στους senior ομολογιούχους των ισπανικών τραπεζών που κατέρρευσαν να αποδεχθούν απομειώσεις.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συζήτηση σπεύδουν να επισημάνουν ότι η πρόταση απορρίφθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στη συνάντηση και επιμένουν ότι η ιδέα του κ. Draghi ήταν απλώς μέρος μίας ευρύτερης ελεύθερης συζήτησης. «Ήταν απλώς μία ανοιχτή συζήτηση χωρίς λειτουργικά αποτελέσματα», δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση του κ. Draghi, η οποία αναφέρθηκε αρχικά από τη Wall Street Journal. «Ή ΕΚΤ παρέχει συμβουλές όταν της ζητηθεί», αναφέρει η ΕΚΤ και συμπληρώνει: «Η ΕΚΤ θέλει να εξασφαλίσει ότι ο χειρισμός των ομολογιούχων πρώτης εξασφάλισης θα είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρόλα αυτά, για έναν οργανισμό που ανθίσταται σθεναρά στον πειρασμό για μεγαλύτερη ευελιξία στην αποπληρωμή των ιδιωτών επενδυτών – ο κ. Trichet είχε αντισταθεί σθεναρά και στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων τον προηγούμενο χρόνο – η αλλαγή στάσης από
τον κ.Draghi είναι σημαντική.

«Ο Draghi κινείται στη σωστή κατεύθυνση, προς ένα σωστό μηχανισμό εκκαθάρισης όπου όλοι θα πλήττονται» δήλωσε η Lucrezia Reichlin, πρώην διευθύντρια του τμήματος έρευνας της ΕΚΤ και συμπλήρωσε: «Αυτό διαφέρει πολύ από την προηγούμενη πολιτική και θα δημιουργήσει εντάσεις στις αγορές εάν δεν γίνει σωστός χειρισμός».

Από τότε που η κρίση χτύπησε τις αγορές, πριν από δύο χρόνια, η ΕΚΤ επιμένει ότι κάθε πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέτηση των δεσμεύσεων προς τους ιδιώτες επενδυτές θα έσπερνε τον πανικό.

Υπό τον κ. Draghi όμως, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να χαλαρώνει κάποιες από τις σκληρές της γραμμές. Πριν από δύο εβδομάδες, σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών σε περιθώριο ενός συνεδρίου της ΕΕ, ο Joerg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε σθεναρά σχέδιο για τη σταδιακή μεταφορά του χρέους των ιρλανδικών τραπεζών από τον κρατικό προϋπολογισμό του Δουβλίνου, πρόταση που η ΕΚΤ απορρίπτει εδώ και μήνες.

Ο κ. Asmussen είχε δώσει ενδείξεις για τη νέα ρεαλιστική γραμμή από τον Απρίλιο, όταν σε ομιλία του υποστήριξε ότι οι σκληρές στάσεις της ΕΚΤ κατά το 2011 ήταν απαραίτητες εκείνη την στιγμή με τις δεδομένες συνθήκες στις αγορές, υπονοώντας σαφέστατα ότι στη Φρανκφούρτη υπάρχει διάθεση αλλαγής στάσης.

Οι πρακτικές επιπλοκές από την στροφή της ΕΚΤ μπορεί τώρα να είναι τώρα ελάχιστες. Ακόμη και εάν οι υπουργοί αποδεχθούν την στροφή για την Ισπανία, οι περισσότερες ισπανικές τράπεζες δεν θα καταρρεύσουν και όσες θεωρούνται υποψήφιες για κατάρρευση είναι σχετικά μικρές με ελάχιστους ομολογιούχους πρώτης εξασφάλισης.

Εάν όμως, ο κ. Draghi είναι διατεθειμένος να αλλάξει πορεία σε ένα θέμα για το οποίο η ΕΚΤ ήταν τόσο απόλυτη, οι αναλυτές θα αρχίσουν να αναρωτιούνται ποια άλλα ιερά δόγματα της ΕΚΤ μπορεί να γίνουν πιο ευέλικτα σε μελλοντικά πακέτα στήριξης.

Και τι θα γίνει με την Ιρλανδία; Το Σεπτέμβριο, κατά την τελευταία έκκληση του κ. Noonan προς τον κ. Trichet, υπήρχε χρέος 10,6 δισ. ευρώ σε senior ομολογιούχους. Τώρα είναι κάτω από 160 εκατ. ευρώ.

«Τουλάχιστον είναι μία σημαντική εξέλιξη στη θέση της ΕΚΤ. Και την καλωσορίζουμε» δήλωσε ο Brian Lucey πρώην οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς είναι πολύ αργά για την Ιρλανδία».

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα