Site icon NewsIT
06:00 | 05.03.24

Ο Τσίπρας και το «δεν θα γίνω Καραμανλής», η εκλογική περιφέρεια Π. Μαρινάκη, η αναγκαστική συγχώνευση που διαψεύδεται, οι εταιρείες συμβούλων που αλωνίζουν και τα κόκκινα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Τσίπρας και το «δεν θα γίνω Καραμανλής», η εκλογική περιφέρεια Π. Μαρινάκη, η αναγκαστική συγχώνευση που διαψεύδεται, οι εταιρείες συμβούλων που αλωνίζουν και τα κόκκινα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Newsit Newsroom

«Δεν θα γίνω Καραμανλής»

Πολλοί αναρωτιούνται τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Τι προμηνύουν οι τελευταίες παρεμβάσεις του πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στο συνέδριο της Καθημερινής. Βλέπει αρκετό κόσμο στο γραφείο του στην οδό Βασιλίσσης Αμαλίας. Δημοσιογράφους και παράγοντες. Κατά κάποιο τρόπο προετοιμάζει το δικό το λόμπινγκ. Το μήνυμα το οποίο στέλνει είναι «εγώ δεν θα γίνω Καραμανλής, θα μιλάω όποτε το κρίνω». Ο Καραμανλής ήταν ο μόνος πρώην πρωθυπουργός που ενώ προσεκλήθη στο συνέδριο της Καθημερινής, δεν πήγε.

Με Ζάεφ

Άμεσα, πάντως, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παρέμβαση Τσίπρα. Το Ίδρυμα του θα το παρουσιάσει μετά τις ευρωεκλογές. Προγραμματίζει συνέδριο για την Ακροδεξιά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το Φθινόπωρο. Θα προσκαλέσει και τον Ζόραν Ζάεφ καθώς κρατάει ψηλά τη σημαία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι δεν θα αρνιόταν ευρωπαϊκό αξίωμα. Απλώς δεν του έχει προταθεί μέχρι τώρα.

Στο ναδίρ

Οι σχέσεις Τσίπρα – Κασσελάκη βρίσκονται στο ναδίρ. Καμία πλευρά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για επαναπροσέγγιση. Ο Αλέξης Τσίπρας τράβηξε διαχωριστική γραμμή από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ακολουθεί μία μάλλον αυτόνομη πορεία. Πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Κασσελάκη να πάει σε νέες εσωκομματικές εκλογές. Στο συνέδριο της Καθημερινής για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, έκανε αυτοκριτική για δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες που είχε πάρει η κυβέρνηση του. Η μία ήταν όταν κρέμασε στα μανταλάκια 10 πολιτικά πρόσωπα για την Novartis. Η δεύτερη ήταν ο χειρισμός των τηλεοπτικών αδειών. «Άδειασε» μεγαλοπρεπώς τους δύο πρώην συνεργάτες του, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Νίκο Παππά. Άργησε τραγικά να πει αυτό το mea culpa. Αλλά το είπε. Έστω κι αν το «σύστημα Κασσελάκη» περισσότερο ενοχλήθηκε όχι από αυτά που είπε αλλά γιατί τα είπε σε δημοσιογράφο που σχολίασε ειρωνικά τη φωτογραφία του νυν προέδρου του κόμματος στο Άουσβιτς.

Που κατεβαίνει ο Μαρινάκης;

Πολλές φήμες κυκλοφόρησαν για την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα κατεβεί στις επόμενες εθνικές εκλογές ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Παίζει δυνατά ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας. Προσφάτως, όμως, έχει προστεθεί και ο Δυτικός Τομέας. Από το Δυτικό Τομέα αποχώρησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εγκαταλείποντας την πολιτική για τη ναυτιλία. Οπότε έχει ανοιχτές μπροστά του δύο προκλήσεις. Οι μετοχές του Παύλου Μαρινάκη είναι ψηλά, στο χρηματιστήριο του Μαξίμου. Θεωρείται εξ απορρήτων του πρωθυπουργού. Ήταν θεαματική η άνοδος του. Συνδυάστηκε με υψηλές επιδόσεις και πολύ δουλειά, στην ΟΝΝΕΔ, τη ΝΔ και την κυβέρνηση. Ο ίδιος λέει σε συνομιλητές του ότι θα κάνει ότι αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα πέφτει στη μάχη των ευρωεκλογών και μετά τις 9 Ιουνίου, θα ανακοινωθεί και η εκλογική περιφέρεια όπου θα κατεβεί.

Το μυστικό τηλεφώνημα!

Την μπουκιά από το στόμα πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες του συνεντεύξεις δήλωνε ότι θα ήθελε να μετατρέψει το κόμμα της αριστεράς σε δημοκρατικό, κατά το πρότυπο των democrats των ΗΠΑ. Όπως αποκάλυψε η στήλη στην ομιλία του στη Λέσχη της Κηφισιάς είχε δηλώσει ότι είναι democrat progressive (δημοκράτης προοδευτικός). Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε χθες το κόμμα του. Ονομάζεται «Δημοκράτες». Από τον Έβρο, δήλωσε ότι είναι ένα κόμμα «πατριωτικό, λαϊκό, πολιτικά φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό, ψηφιακό, μεταρρυθμιστικό, πολυσυνεκτικό». Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το τηλεφώνημα του Ανδρέα Λοβέρδου στον Ευάγγελο Αποστολάκη.

«Μην τσακωθούμε!»

Στις 7 Φεβρουαρίου ο Λοβέρδος κατοχύρωσε το όνομα «Δημοκράτες» και 2-3 μέρες μετά επικοινώνησε με τον εξ απορρήτων του Στέφανου Κασσελάκη. Φέρεται να είπε στον Αποστολάκη «σας ακούω να χρησιμοποιείτε το «δημοκράτες» αλλά θέλω να ξέρετε ότι το έχω κατοχυρώσει, και δεν θέλω να τσακωνόμαστε γι αυτό». Εκείνες τις ημέρες είχε βγει στον αέρα το ερωτηματολόγιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα μέλη στο οποίο έθετε και το ερώτημα εάν πρέπει να αλλάξει το όνομα και το λογότυπο του κόμματος της αριστεράς. Ευγενική ήταν η απάντηση Αποστολάκη. Ευχαρίστησε τον Λοβέρδο για την ενημέρωση. Δεν έδειξε κάποια εχθρική διάθεση.

Φεύγει ο «Συνασπισμός»;

Θα ήταν μεγάλος διακτινισμός πάντως αν ο Κασσελάκης περνούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοκρατικό Κόμμα. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει το κόμμα του το όνομα διότι πλέον δεν είναι συνασπισμός αλλά ένα ενιαίο κόμμα. Οπότε δεν αποκλείεται από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία, να απαλειφθεί ο Συνασπισμός και να διατηρηθεί η Ριζοσπαστική Αριστερά – Προοδευτική Συμμαχία.

Στο κόμμα Μακρόν

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στις 11 Μαρτίου θα παρουσιάσει την διακήρυξη του κόμματος του σε συνέντευξη τύπου. Θα είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Αυτή τη στιγμή δύο στελέχη είναι γνωστά. Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου, που ήταν στην ΔΗΜ.ΑΡ και μετά στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και η Μαρία Μηλίνη, διευθύντρια επικοινωνίας του εδώ και πολλά χρόνια, που προέρχεται από την κεντροδεξιά. Στις 19 Μαρτίου θα συνεδριάσει η άτυπη Κεντρική Επιτροπή και θα εκλέξει τον γραμματέα του κόμματος. Αποστολή από στελέχη του νεοσύστατου κόμματος θα πάει στο συνέδριο του ευρωπαϊκού κόμματος Renew Europe (το έφτιαξε ο Μακρόν). Εφόσον αποκτήσουν ευρωπαϊκή εκπροσώπηση οι «Δημοκράτες» θα ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα του ευρωκοινοβουλίου. Μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουν να ανακοινώνονται και τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Εκτελεστική Γραμματεία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει και την Εκτελεστική Γραμματεία για τις ευρωεκλογές, ίσως πριν πάει στο στρατό. Σκοπεύει να βάλει στελέχη που στήριξαν την Όλγα Γεροβασίλη (πχ Νοτοπούλου κα) ώστε εάν δεν πάει καλά να υποστηρίξει «μαζί χάσαμε». Υπάρχει όμως και η άλλη ανάγνωση. Να του πουν οι άλλοι «εμείς σε στηρίξαμε, δεν σε υπονομεύσαμε αλλά εσύ έχασες». Αυτό θα είναι το μπρα ντε φερ, της βραδιάς των εκλογών.

Πανηγυρικό, όπως αναμένονταν, το κλίμα για Πειραιώς

Κάθε στήλη επιχειρηματικών σχολίων που σέβεται τον εαυτό της δε μπορεί παρά να ξεκινάει σήμερα με τα πανηγύρια για τη μεγάλη ζήτηση και το τεράστιο ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων για το ποσοστό (27%) της Τράπεζας Πειραιώς που πωλεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το βιβλίο προσφορών κλείνει αύριο απόγευμα και μέχρι τότε θα γραφτούν πολλά. Ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσει ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον που ελέγχει περίπου το 18% της Τράπεζας Πειραιώς. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως δεν πρόκειται να περιορίσει το ποσοστό του. Μήπως το αυξήσει; Ούτε και γι’ αυτό στοιχηματίζουν.

Μια (σχεδόν) αναγκαστική συγχώνευση που διαψεύδεται!

Μετά βδελυγμίας διαψεύδει η διοίκηση της Entersoft, που εξαγοράζεται από τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού, τα σενάρια για συγχώνευση με την SoftOne, που ανήκει επίσης στον όμιλο Olympia. Πρόκειται για δύο εταιρείες λογισμικού που απευθύνονται στις επιχειρήσεις και ενίοτε σε επιχειρήσεις των ίδιων κλάδων. Και θέλουν να μας πείσουν από την Entersoft στον ίδιο ιδιώτη πελάτη θα πηγαίνει ένας πωλητής της Entersoft και ένας της SoftOne για να πωλήσουν δύο διαφορετικά πακέτα λογισμικού που κάνουν την ίδια δουλειά; Η στήλη επαναλαμβάνει πως υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα συγχώνευσης των δύο εταιρειών ή μεταφορά πακέτων λογισμικού από τη μία στην άλλη έτσι ώστε να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους! Και ας μας διαψεύσουν. Και αυτό το deal συνδέεται με το γεγονός πως η επόμενη γενιά μετόχων της Entersoft αποφάσισε να πωλήσει και συμπαρέσυρε τελικά και αυτούς που δεν ήθελαν αρχικά να δώσουν το ποσοστό τους. Με αυτά και αυτά η αγορά επιχειρηματικού λογισμικού συγκεντρώθηκε σε πάρα πολύ λίγους!

«Η φήμη είναι μέλισσα»

«Η φήμη είναι μέλισσα: τσιμπάει, τραγουδάει, α κι επιπλέον – πετάει!» έγραψε η Έμιλυ Ντίκινσον. Το μεταφέρουμε με αφορμή το κύμα μεγάλων αλλαγών στην αγορά τεχνολογίας που δε λέει να σταματήσει, όπως δείχνει και το deal για την εξαγορά της Entersoft. Πριν από λίγο καιρό είχε ακουστεί πως θα υπάρξουν μετοχικές ανακατατάξεις, πέρα από την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, και στα δίκτυα λιανικής της τεχνολογίας. Δεν έχουν μείνει και πολλοί ανταγωνιστές και σε αυτό τον κλάδο. Η Πλαίσιο και η Public είναι αυτές που μονομαχούν με την Κωτσόβολος. Αλλά είπαμε! «Η φήμη είναι μέλισσα».

Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από τις εταιρείες συμβούλων

Έκπληκτα τα στελέχη υπουργείου έμαθαν πριν από λίγες ημέρες για μια πρόταση, που είχε προετοιμάσει εταιρεία συμβούλων – ελεγκτών για κατάρτιση σε συγκεκριμένη κατηγορία παιδιών (αποφεύγουμε τις λεπτομέρειες για να μην καρφώσουμε την πηγή μας!) ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ που επιδιώκεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για υψηλού κόστους προσπάθεια, σε μια κατηγορία (κατάρτιση) που δεν έχει και το καλύτερο όνομα ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις Βρυξέλλες. Ποιος θυμάται την περιπέτεια του κ. Γιάννη Βρούτση; Το ενδιαφέρον είναι, όμως, πως οι εταιρείες συμβούλων ελέγχουν πλέον μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης, με ενίοτε περιορισμένης αποτελεσματικότητας πρωτοβουλίες που συνήθως είναι υπερκοστολογημένες. Κάποιος πρέπει να τραβήξει τα χαλινάρια ειδικά όταν είναι γνωστό πως τα έσοδα των 6 – 7 μεγαλύτερων εταιρειών συμβούλων της χώρας υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία τετραετία.

Τα κόκκινα έργα πολλών υπουργείων και τα ερωτήματα

Στο ίδιο υπουργείο, στο οποίο κατατέθηκε η πρόταση κατάρτισης των 10 και πλέον εκατομμυρίων, σχεδόν όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει εντάξει βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο. Και δεν είναι το μοναδικό. Πλήθος έργων έχουν πλέον κοκκινήσει, χωρίς να υπάρχει εμφανές ενδιαφέρον από κάποια αρχή για την τύχη τους. Κύρια αιτία του κοκκινίσματος είναι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η έλλειψη στελεχών στο δημόσιο. Λόγω της χρεοκοπίας και της δεκαετούς κρίσης, το δημόσιο έχει πλέον αποψιλωθεί από στελέχη, ενώ αρκετοί ικανοί άνθρωποι είναι πλέον άνω των 50 ετών και βαδίζουν προς τη συνταξιοδότηση. Και λόγω δημοσιονομικής στενότητας, συμφωνιών με τους δανειστές, κ.λπ., δε μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από νεότερα στελέχη που θα σηκώσουν στις πλάτες τους το μεγάλο βάρος του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι πρέπει να γίνει.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version