Site icon NewsIT
13:51 | 13.09.11

Ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει – Ας βγει το σαπισμένο δόντι!

Ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει – Ας βγει το σαπισμένο δόντι!
Newsit Newsroom

Σύμφωνα με τους Financial Times ''είναι σχεδόν αναπόφευκτο το χρεοστάσιο αργά ή γρήγορα''

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ”Ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει”
 
Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. Οι αγορές γίνονται όλο και πιο νευρικές με την πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
 
Οι τιμές των ομολόγων έχουν βουλιάξει σε επίπεδα πραγματικά δραματικά, με το διετές ελληνικό ομόλογο να είναι διαπραγματεύσιμο με προσφερόμενο yield 74% και το 10ετές με 23,55%, οπωσδήποτε επίπεδα-ρεκόρ.
 
Και τα δύο είναι διαπραγματεύσιμα με τιμή στα 40 – 50 σεντς στο ευρώ, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές φοβούνται πως θα υποστούν μεγάλες απώλειες.
 
«Στα ελληνικά spreads υπάρχει μια τεράστια “υπεραξία” αβεβαιότητας. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο το χρεοστάσιο αργά ή γρήγορα», σχολιάζει η κ. Helen Haworth, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Credit Suisse.
 
Οι επιπτώσεις έχουν σαρώσει τις υπόλοιπες αγορές. Με την εξαίρεση τριών μόλις ημερών στις αρχές του 2009, οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών τουλάχιστον. Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DΑΧ 30 έχει διολισθήσει 35% από την αιχμή του, φέτος τον Μάιο.
 
Οι ενδείξεις ότι η Γερμανία αρχίζει να χάνει την υπομονή της με την τρέχουσα διαδικασία, μετά την αποχώρηση Stark από την ΕΚΤ και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι μια «οργανωμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας δεν πρέπει να είναι πλέον ταμπού, έχουν… τεντώσει τα νεύρα παραπάνω.
 
Ο κ. John Wraith της BofA Merrill Lynch Global Research εξηγεί ότι η παραίτηση του κ. Jürgen Stark από την ΕΚΤ δημιουργεί μεγάλα διλήμματα γιατί, αν η ΕΚΤ παραιτηθεί από τις εξαγορές ομολόγων, τότε η Ιταλία θα κινδυνεύσει σοβαρά και μαζί της όλη η ευρωζώνη.
 
Μία από τις πιο άμεσες ανησυχίες για τους επενδυτές αφορά στην πρωτοβουλία της «ιδιωτικής συμμετοχής», του αποκαλούμενου Private Sector Involvement. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από επενδυτές που θέλουν να συμμετέχουν στο PSI έληξαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί έναν μήνα αργότερα και τότε θα γνωστοποιηθεί η επίσημη προσφορά ανταλλαγής.
 
Πρόσωπα που συμμετέχουν στις εξελίξεις δηλώνουν ότι η δομή της συμφωνίας PSI ήταν εξαιρετικά περίπλοκη, εξαιτίας της ανάγκης συντονισμού των κινήσεων των επενδυτών με αυτές των 17 κοινοβουλίων της ευρωζώνης.
 
Δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι η πρόσφατη ταραχή στις αγορές καταδεικνύει τα απλά μαθηματικά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές για να αποφασίσουν αν θα δεχτούν τη συμφωνία ή όχι.
 
Η κ. Haworth σημειώνει ότι είναι μια «μάλλον ελκυστική» προσφορά, αφού οι τιμές πολλών ομολόγων υποδεικνύουν απώλειες έως 60% σε σύγκριση με το «κούρεμα» 21% που προτείνεται στο PSI.
 
Κι αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι τα επίπεδα συμμετοχής είναι υψηλά, έστω κι αν δεν καλύπτουν το 90% που έχει θέσει επίμονα ως όρο η Ελλάδα.
 
Όμως, η κ. Haworth τονίζει επίσης ότι το καίριο ερώτημα για τους επενδυτές δεν αφορά στον συντελεστή συμμετοχής, αλλά στο εάν το PSI είναι καλύτερο από ένα χρεοστάσιο. «Θα πρέπει να δούμε τη σύγκριση ανάμεσα στο κόστος συνέχισης της επιχείρησης διάσωσης και στο χρεοστάσιο. Μη νομίζετε ότι είναι προφανής», τονίζει, σημειώνοντας το πιθανό κόστος για το τραπεζικό σύστημα, οι μετοχές του οποίου έχουν καταβαραθρωθεί το τελευταίο δίμηνο.
 
Tην επόμενη εβδομάδα, που οι διεθνείς επιθεωρητές επιστρέφουν στην Αθήνα, πιθανότατα θα δοθούν κάποιες απαντήσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη ευρύτερα.
 
Πρόσωπα που γνωρίζουν τα περί της συμφωνίας PSI ισχυρίζονται ότι η δραματοποίηση του ζητήματος και οι γερμανικές «κορόνες» για την πιθανότητα χρεοκοπίας έχουν σχεδιαστεί απλώς για να πείσουν την Ελλάδα να επιμείνει στα όσα έχουν συμφωνηθεί. «Οι αυξημένοι τόνοι έχουν σκοπό να πιέσουν την Ελλάδα», δήλωσε αξιωματούχος.
 
Όσο για την υπόλοιπη ευρωζώνη, στα τέλη αυτής της εβδομάδας λήγει η προθεσμία των 90 ημερών για τις πιθανές υποβαθμίσεις της Ιταλίας και αρκετών γαλλικών τραπεζών, που έχει αναγγείλει η Moody’s, γεγονός το οποίο σίγουρα θα τεντώσει ακόμη παραπάνω τα νεύρα των αγορών, όπως σημειώνει ο κ. Bill Blain, της λονδρέζικης χρηματιστηριακής Newedge.
 
Μάλιστα, ο κ. Blain δηλώνει ότι το γεγονός που φοβούνται πολλοί στις αγορές, το ελληνικό χρεοστάσιο, ίσως να είναι ακριβώς αυτό που θα φέρει την ανακούφιση από τον πόνο. «Το γεγονός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αλλάξει τις διαθέσεις και την ψυχολογία θα είναι να βγει το σαπισμένο δόντι.
 
Αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε σήμερα, σε πολλές αγορές θα επικρατούσε ράλι τιμών με τη σκέψη “επιτέλους, έγινε…”. Θα έλυνε πολλά περίπλοκα ζητήματα, όπως το να αναλάβει η Ελλάδα το πρόβλημά της και όχι η Γερμανία».
 
Διαβάστε επίσης :
Καταιγισμός δημοσιευμάτων προεξοφλεί την χρεοκοπία μας – Οι Γερμανοί φέρονται να μεθοδεύουν αποβολή μας από Ε.Ε και ευρώ
Μας σπρώχνουν σε συντεταγμένη χρεοκοπία – Τι σημαίνει
 
 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version