Site icon NewsIT

Οδικός χάρτης για τη μείωση της φορολογίας – Καταργούνται τεκμήρια, φόρος πολυτελείας και έκτακτη εισφορά – Τι θα πληρώσουμε έως το 2020

31.05.2014 | 18:30
Οδικός χάρτης για τη μείωση της φορολογίας – Καταργούνται τεκμήρια, φόρος πολυτελείας και έκτακτη εισφορά – Τι θα πληρώσουμε έως το 2020

- Μεγάλος στόχος η μείωση του ΦΠΑ σε 12%, από 23% που είναι σήμερα - Παρελθόν ο φόρος πολυτελείας, τα τεκμήρια, αλλά κι η έκτακτη εισφορά - Στο 33% η φορολογία εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους, από το σημερινό 42% - 15% η φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Διαβάστε αναλυτικά τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η ελάφρυνση της φορολογίας, που θα δώσει ανάνα στους “γονατισμένους” Έλληνες είναι ο νέος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, που θέλει να δείξει πως έχει… “πιάσει” το νόημα και έχει διαβάσει το μήνυμα που της έστειλαν οι πολίτες μέσα από την κάλπη των εκλογών.

Και γι’ αυτό ετοιμάζει αλλαγές στη φορολογία και καταρτίζει έναν “οδικό χάρτη”, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή έως το 2015 και πρώτος στόχος είναι να φέρει μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 12%,

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, αναφέρεται πως στα σχέδια της κυβέρνησης, εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ είναι και η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων από το 42% στο 33%.

Ακόμη, αναφέρεται πως τεκμήρια, φόρος πολυτελείας κι έκτακτη εισφορά θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν, την ώρα που ελεύθεροι επαγγελματίες κι επιχειρήσεις θα έχουν επιβάρυνση 15% στα κέρδη τους.

Στην κυβέρνηση, μετά από τους παραπάνω στόχους που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, το οικονομικό επιτελείο, με πρώτο τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τους Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη, έχουν αναλάβει τη διεκπαιρέωση αυτής της οικονομικής μεταρρύθμισης και πιστεύεται πως η ανάπτυξη είναι αυτή που θα πολλαπλασιάσει αυτόματα τα έσοδα.

Αναλυτικά οι αλλαγές του οικονομικού χάρτη

Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Εισόδημα 15.000 γλιτώνει 150 ευρώ το χρόνο

Μόνο η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς θα ελαφρύνει τους φορολογούμενους κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στο ιδανικότερο σενάριο, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται φέτος για τελευταία φορά, με την κατάργησή της να σημαίνει πως ένας μισθωτός με συνολικό εισόδημα 15.000 ευρώ, θα γλιτώνει 150 ευρώ το χρόνο, στα 30.000 ευρώ το κέρδος θα είναι 300 ευρώ, ενώ στα 60.000 ευρώ το όφελος θα αγγίζει τα 1.200 ευρώ τον χρόνο.

Επιπρόσθετα, οι ελαφρύνσεις θα προκύψουν από τη σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 42% στο 33%, η οποία σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να αφορά κυρίως στη λεγόμενη “μεσαία τάξη”.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στο 15% ο φορολογικός συντελεστής

Οι συντελεστές 26% και 33% για εισοδήματα από ελευθέρα επαγγέλματα θεωρούνται από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ “υπερβολικοί”.

Αναφέρεται, ωστόσο, πως επιβλήθηκαν εξαιτίας της κρίσης και με φόντο την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού να πιάσει τη φοροδιαφυγή που συντελείται με σαφώς μεγαλύτερη άνεση στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι προβλεπόμενες αλλαγές έχουν σαν στόχο τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης σταδιακά στο 15% κι αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με την πλήρη ενεργοποίηση των μέτρων, όπως το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο αλλά κι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπου οι δαπάνες προδίδουν τα εισοδήματα και προσδιορίζουν τελικά τον φόρο.

Η ελάφρυνση θα είναι τουλάχιστον 42% για όσους έχουν εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και μεγαλύτερη για τα πιο υψηλά κλιμάκια. Σήμερα ελεύθερος επαγγελματίας με φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ οφείλει φόρο 3.120 ευρώ. Η μείωση του συντελεστή στο 15% προσγειώνει τον φόρο στα 1.800 ευρώ.

Ομοίως, για ελεύθερο επαγγελματία με εισόδημα 60.000 ευρώ, η εφορία απαιτεί 16.600 ευρώ. Με συντελεστή 15%, ο φόρος καθηλώνεται σε 9.000 ευρώ. Η προσαρμογή στους συντελεστές φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα γίνει σταδιακά και το βάθος χρόνου θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της φορολογικής διοίκησης να έχει την πλήρη γνώση των πραγματικών εισοδημάτων τους.

Αυτοκίνητα: Τέλος στο φόρο πολυτελείας

Το πιο εύκολο και το πιο σίγουρο μέτρο θεωρείται η άμεση κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Την ίδια τύχη θα έχουν και τα τεκμήρια από το 2015 και σταδιακά θα καταργηθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, που επιβάλλεται σήμερα, σε συνδυασμό με την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε όσους έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.

Αποφέρει σε ετήσια βάση περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αν η κατάργηση καθυστερήσει θα υπάρξει από το 2015 τουλάχιστον ένα λίφτινγκ για πολύτεκνους, με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού αλλά μικρής εργοστασιακής αξίας. Με τα σημερινά δεδομένα, η άμεση ελάφρυνση ξεπερνά τα 102 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα στα ΙΧ δεν είναι άλλο από τα τέλη κυκλοφορίας. Στα χέρια του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, βρίσκεται πόρισμα ειδικής επιτροπής, στο οποίο διατυπώνονται πολλά εναλλακτικά σενάρια.

Κάποια από αυτά είναι: Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση των τελών κυκλοφορίας και μετάθεση των επιβαρύνσεων στο κόστος των καυσίμων, καθώς βέβαια και το ολλανδικό μοντέλο με τα GPS σε κάθε αυτοκίνητο και χρέωση τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε όχημα. Το τελευταίο μοντέλο εγκαταλείφθηκε, καθώς ούτε η Ολλανδία που το σχεδίασε δεν έχει καταφέρει να το εφαρμόσει ακόμα. Τα υπόλοιπα παραμένουν στο τραπέζι και οι αποφάσεις αναμένονται το φθινόπωρο, ούτως ώστε οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ από το 2015.

Τεκμήρια: Στόχος η κατάργησή τους το 2015

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο άγεται και φέρεται χρόνια τώρα, αλλά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στην τρόικα, τον Απρίλιο του 2015 θα είναι πλήρως λειτουργικό.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός με το πάτημα ενός κουμπιού, θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει την πλήρη περιουσιακή κατάσταση καθενός από τους περίπου 8,5 εκατ. φορολογουμένους. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα τεκμήρια μετράνε τους τελευταίους μήνες ζωής τους.

Αν θα καταργηθούν από τις αρχές του 2015 ή από το 2016 με μια ενδιάμεση μείωση, ενδεχομένως, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, πάντως η αρχική κατεύθυνση αφορούσε σε μείωση των τεκμηρίων για ΙΧ κατά περίπου 30% μέχρι την πλήρη κατάργησή τους.

Επιχειρήσεις: Γενναίο “ψαλίδι” στον φόρο κερδών

Σε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, η οποία προφανώς δεν διανέμει μερίσματα και κερδίζει 12.000 ευρώ ετησίως, η εφορία είναι σχεδόν συμμέτοχος. Απαιτεί κάθε χρόνο παραπάνω από το 1/4 των κερδών ή 3.120 ευρώ. Σήμερα όλες οι επιχειρήσεις φορολογούνται για το σύνολο των κερδών τους, με συντελεστή 26%. Στη συνέχεια επιβάλλεται έξτρα φόρος 10% στην περίπτωση όπου διανέμουν μερίσματα.

Ένα παράδειγμα: Για μια επιχείρηση που έχει ετήσια κέρδη 300.000 ευρώ και από αυτά διανέμει τα 20.000 ευρώ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο φόρος που της αναλογεί σε ετήσια βάση είναι 80.000 ευρώ.

Η μείωση του φόρου στο 15% περιορίζει το φόρο στα 45.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της οικογενειακής επιχείρησης με τα κέρδη των 12.000 ευρώ, αν ο συντελεστής την πρώτη χρονιά μειωθεί από το 26% στο 23%, ο φόρος περιορίζεται αντίστοιχα από τα 3.120 στα 2.760 ευρώ.

Η περαιτέρω μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 20%, προσαρμόζει τον φόρο στα 2.400 και ο τελικός συντελεστής 155 τοποθετεί τον πήχη του φόρου στα 1.800 ευρώ.

ΦΠΑ: Σενάρια για μείωση στο 12%

Το σχέδιο μείωσης του ΦΠΑ στο 12%, χαμηλότερο κατά 52% σε σχέση με το 23% σήμερα, θα απαιτήσει αρκετά χρόνια. Έως το τέλος του 2015, οπότε αναμένεται να επανεξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κοινοτική οδηγία με την οποία ορίζεται ότι ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι σε κανένα κράτος-μέλος χαμηλότερος από το 155, είναι σαφές ότι το κατώφλι αυτό είναι απροσπέλαστο.

Στη συνέχεια, όμως, όλα είναι ανοιχτά αφού το θέμα του ΦΠΑ θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από το καλοκαίρι, καθώς οι αλλαγές που προωθούνται είναι ευρύτερες των συντελεστών.

Ακίνητα: Μειώσεις στις αντικειμενικές από το 2017

Οι ελαφρύνσεις θα προκύψουν από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές από την 1η Ιανουαρίου 2017. Όλοι οι φόροι που σχετίζονται με τις αντικειμενικές αυτόματα θα μειωθούν, εκτός εάν στο μεταξύ γίνει η απόλυτη ανατροπή στην αγορά ακινήτων και εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές. Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι οι φόροι ακινήτων θα κινηθούν καθοδικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλάζει η προθεσμία υποβολής του ΦΠΑ – Καταργείται η προσαύξηση

Διαβάστε τις αλλαγές στην πληρωμή του ΦΠΑ

Οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για το νέο σύστημα υποβολής του ΦΠΑ

Στους… υπολογιστές οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ

Μείωση φόρων και εισφορών μετά το αποτέλεσμα της κάλπης – Τα σχέδια για αύξηση του εισοδήματος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version