Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας , στην κεντρική εκδήλωση της Συνεργασίας Αριστερών Οικονομολόγων ενόψει των εκλογών του Οικονομικού Επιμελητηρίου αφού επισήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για το χρέος. Στη συνέχεια τόνισε ως πολύ σημαντική εξέλιξη τη διασφάλιση σταθερών επιτοκίων για μεγάλο μέρος του χρέους, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και προβλεψιμότητας για την Ελλάδα σε περίοδο διεθνούς ρευστότητας και ανοδικής τάσης επιτοκίων.
Ακολούθως έκανε λόγο για “τα δεδομένα της οικονομίας να καταδεικνύουν την ανάκαμψη (τέλος ύφεσης, έσοδα, πλεόνασμα, μείωση ανεργίας) και τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναγνωρίζονται: αναφέρθηκε στους τρεις μεγάλους στόχους της κυβέρνησης μετά την απόφαση του Eurogroup οι οποίοι είναι:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης (με καμία υποχώρηση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο), η ένταξη στο QE και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το 2017.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, χωρίς νέα μέτρα, με οριστικό τέλος των Μνημονίων και ανάκτηση των όρων πολιτικής αυτονομίας και ισοτιμίας στην Ευρώπη.
Η ανάδειξη του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος που θα οδηγήσει τη μεταμνημονιακή Ελλάδα στην οριστική υπέρβαση της κρίσης. Ο εθνικός στόχος είναι η εδραίωση ισχυρών ρυθμών δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Ο όποιος στόχος πλεονασμάτων θα πρέπει να εξαρτάται από την ανάπτυξη και να είναι συνδεδεμένος με αυτή. Η επιδίωξη πλεονασμάτων, ακόμα και πολύ χαμηλών, χωρίς ανάπτυξη δεν έχει ούτε οικονομική λογική ούτε κοινωνική ωφέλεια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και προχώρησε σε αυστηρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία καταλογίζοντας ότι:
Η ΝΔ, αρνούμενη τις ευθύνες της για την κρίση και τα Μνημόνια θέλει να επιστρέψουμε σε κάποιον ανύπαρκτο «παράδεισο» του 2014.
Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος ρεβανσιστικά αποζητούν «δικαίωση», «δικαίωση» για τα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια που άφησαν στο πέρασμά τους.
Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί την επιστροφή:
Στο δεύτερο και πιο σκληρό Μνημόνιο το οποίο προέβλεπε μέτρα ύψους 13,2 δισ. ευρώ (7,2% του ΑΕΠ) μόνο για το 2013-2014.
Στο 2ο Μνημόνιο που δέσμευε τη χώρα σε πλεονάσματα 4,5% για το 2016, 4,4% για την περίοδο 2016-2020 και 4% για την περίοδο 2021-2030.
Στο 2014 όταν η ανεργία ξεπερνούσε το 26%.