Δευτέρα, 7 Οκτ.
22oC Αθήνα

Οι 4 παράγοντες που ανεβοκατεβάζουν το Χρηματιστήριο

Οι 4 παράγοντες που ανεβοκατεβάζουν το Χρηματιστήριο

Τη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου στην αρχή της συνεδρίασης και ως τις 12 το μεσημέρι προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν οι χρηματιστές καθώς θεωρούσαν πως μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η αγορά θα έπρεπε να είναι στο ¨κόκκινο¨.

Όμως, διαψεύστηκαν και οι ερμηνείες που δίνουν ξεκινούν από τη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Καμμένου. Μετά τις δηλώσεις του αρχηγού των ΑΝΕΛ που απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία για εκλογή Προέδρου, το Χρηματιστήριο γύρισε αρνητικό.

Η δεύτερη ερμηνεία έχει σχέση με ξένα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία εδώ και κάποιες εβδομάδες εκτιμούν ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα το πρωί επέμεναν στην εκτίμησή τους παρότι θεωρούν μικρό τον αριθμό των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της εκλογής Προέδρου (εκτιμούσαν ότι θα ψήφιζαν τουλάχιστον 165). Μάλιστα στην εκτίμησή τους ανέφεραν ότι σήμερα ανέμεναν πτώση, γιατί όπως έλεγαν ο αριθμός των 160 θα οδηγούσε επενδυτές να πουλήσουν μετοχές.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η λήξη των παραγώγων αύριο. Χρηματιστές εκτιμούν ότι οι θέσεις που έχουν πάρει επενδυτές στα παράγωγα θα λειτουργήσουν ως φρένο στην πτώση.

Επίσης, θεωρούσαν ότι η άνοδος χθες στη Νέα Υόρκη κατά 11% περίπου λειτούργησε υπέρ της ανόδου του γενικού δείκτη στην Ελλάδα και ως αφορμή για σενάρια του τύπου αυτοί που την οδήγησαν πιο ψηλά ξέρουν κάτι περισσότερο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τέλος, η εκτίμησή τους είναι πως η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ ρευστή και η ρευστότητα θα αυξάνει όσο πλησιάζει η Τρίτη εκλογή. Μάλιστα υπογραμμίζουν πως η παραμικρή είδηση ή ακόμα και φήμη μπορεί να προκαλεί μεγάλες εναλλαγές στην πορεία του Χρηματιστηρίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε