Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Οι Eυρωπαίοι χαμηλώνουν τον πήχη ανάπτυξης – To 2022 «βλέπουν» ολική επαναφορά

Αυστρία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την επόμενη Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό του προϋπολογισμού για το 2021 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι αυξημένο το πρωτογενές έλλειμμα, ενώ «κουρεμένη» θα είναι και η εκτιμώμενη ανάπτυξη. Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας είναι τέτοιες που αναγκάζουν όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να μεταβάλλουν τις προβλέψεις επί τα χείρω.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν άνοιξε παράθυρο, αν όχι πόρτα, για αναστολή των κανόνων για το έλλειμμα όχι μόνο για το 2021, αυτό έχει συμβεί προ πολλού, αλλά και για το 2022. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ολική επαναφορά στα προ Covid επίπεδα δεν προβλέπεται πριν το τελευταίο 3μηνο του 2022.

Με βάση το παράθυρο που άνοιξε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, κάθε χώρα μέλος της ΕΕ, θα μπορεί να ξοδεύει χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς για άλλα δύο χρόνια. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει διαθέσιμα κονδύλια. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, αλλά και τις περισσότερες χώρες, μέχρι στιγμής ότι έχει διαθέσει είναι εξ ιδίων πόρων, αφού τα λεφτά από τις Βρυξέλλες, ακόμη δεν έχουν έρθει. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών κάποια πρώτα χρήματα θα έρθουν στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου και θα αφορούν μέρος των κονδυλίων από το πρόγραμμα Sure. Είναι το πρόγραμμα για την στήριξη της απασχόλησης.

Click4more: Λαγκάρντ για κορονοϊό: Ακόμα και με ένα εμβόλιο, η ανάκαμψη κινδυνεύει να είναι “ασταθής”

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν το επόμενο πακέτο μέτρων που ελπίζουν και εύχονται να μην είναι σε λίγες ημέρες, αλλά στις αρχές του 2021. Και αυτό διότι θα ήθελαν οι επιδόσεις της χώρας στο υγειονομικό μέτωπο θα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικές και δεν θα αναγκαστεί η χώρα να αυξήσει υπέρμετρα το lockdown ή ακόμη και να λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

Δύο είναι οι άξονες που θα κινηθούν τα μέτρα του 2021. Ο πρώτος θα αφορά την ρύθμιση για την πληρωμή φόρων. Ανάλογα πως θα έχει πάει η είσπραξη των φόρων θα ληφθεί μία γενναιόδωρη ή λιγότερο γενναιόδωρη απόφαση για την ρύθμιση. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να πάνε την ρύθμιση αυτή όσο πιο πίσω γίνεται με την ευχή, όταν αυτό συμβεί η οικονομία να έχει πάρει μπρος και οι φορολογούμενοι να έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν.

Ο δεύτερος άξονας και ίσως ο πλέον δύσκολος είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι ώστε να το τέλος της πανδημίας να τους βρει όρθιους. Όλοι γνωρίζουν ότι το τέλος αυτής της κρίσης δεν μπορεί να είναι πριν το καλοκαίρι. Και η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να προσγειώσει τις προσδοκίες, μεταφέροντας ουσιαστικά την ανάκαμψη προς το δεύτερο μισό του 2021.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει χθες ότι η τρέχουσα απότομη οικονομική επιβράδυνση μπορεί να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατείνει την αναστολή των κανονισμών για το έλλειμμα για έναν ακόμα χρόνο, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει νέα ύφεση.

Click4more: Κομισιόν – Φθινοπωρινές προβλέψεις: Ύφεση 9% στην Ελλάδα το 2020, ανάπτυξη 5% το 2021

Ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν τους ερχόμενους μήνες αν πρέπει να προχωρήσουν σε παράταση της «γενικής ρήτρας διαφυγής» και αν το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στα κράτη μέλη είναι να διατηρήσουν τη δημοσιονομική στήριξη όσο καιρό χρειαστεί.

«Η ιδέα μιας ανάκαμψης “τύπου V” είναι μια ψευδαίσθηση και ποτέ δεν την πίστεψα» σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στους Financial Times. H γενική ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ για όλο το 2021. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από τις 1 Ιανουαρίου του 2020 θα απενεργοποιηθεί» πρόσθεσε.

Η τελευταία πρόβλεψη της Κομισιόν έδειξε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα παραμείνει κάτω από το προ πανδημίας επίπεδα ως το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Αν οι προβλέψεις της άνοιξης επιβεβαιώσουν τη συγκεκριμένη εικόνα, αξιωματούχοι εκτιμούν πως θα υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για περαιτέρω παράταση της ρήτρας διαφυγής.

«Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου να χρησιμοποιηθούν τα προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ της ευρωζώνης και της Ε.Ε. ως σημείο αναφοράς έχει σίγουρα βάση» επισήμανε ο κ. Τζεντιλόνι. «Η συζήτηση θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες, αλλά αν είμαστε ακόμα σε κατάσταση βαριάς οικονομικής επιβράδυνσης θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη γενική ρήτρα διαφυγής στη θέση της» τόνισε.

Ο Π. Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι το μήνυμα του στα κράτη μέλη είναι «να κάνουν όσα περισσότερα χρειάζεται για όσο περισσότερο χρειάζεται για να στηρίξουν την οικονομία τους».

«Η ανάκαμψη διαταράχτηκε και θα ξεκινήσουμε την επόμενη χρονιά σε πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας» πρόσθεσε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις