Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να κατανοήσει τι σημαίνει η νέα προσέγγιση Σόιμπλε Λαγκάρντ και πόσο αυτό θα επιδράσει στην επιμονή για τη θεσμοθέτηση των νέων μέτρων.
Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η περιγραφή των μέτρων, αφού έχουν ήδη αποφασιστεί, αλλά η ψήφισή τους. Και αυτό γιατί οι πληροφορίες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αναφέρουν πως δεν είναι δυνατόν να ψηφιστούν σήμερα μέτρα όπως η περικοπή του αφορολόγητου και η κατάργηση ή μείωση της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις.
Όπως έλεγαν στο Newsit.gr βουλευτές και από τα δύο κόμματα, μείωση του αφορολογήτου, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς και τυχόν αύξηση του Φ.Π.Α. από το 13 στο 14% θεωρούνται κόκκινες γραμμές από πάρα πολλούς βουλευτές και δεν είναι δυνατόν να ψηφιστούν από την παρούσα βουλή. Πρόσθεταν δε με νόημα ότι το μήνυμα έχει αποσταλεί στο Μαξίμου, το οποίο το λαμβάνει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τόσο για τη διαπραγμάτευση όσο και για τη σύνταξη της επιστολής Τσακαλώτου και την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.
Επανερχόμενοι στους άγνωστους Χ Που προαναφέρθηκαν η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως με τις δηλώσεις Τραμπ εναντίον της ευρωζώνης, ενισχύονται τα αντανακλαστικά της συσπείρωσης των ευρωπαίων και λειτουργούν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης το ταχύτερο δυνατό στο ζήτημα της αξιολόγησης, γιατί σε συνδυασμό και με τις εκλογικές αναμετρήσεις οδηγούν στην επιλογή να παραμεριστούν οι οποιοιδήποτε παράγοντες προκαλούν αστάθεια στην Ευρώπη.
Πρόσθεταν ότι έστω και σε μικρότερο βαθμό προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργούν και οι επιλογές της βρετανίδας πρωθυπουργού για σκληρό Brexit.
Εκείνο όμως που αδυνατούν ακόμα να αποκωδικοποιήσουν και να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει και πως θα λειτουργήσει, είναι η συμφωνία, η άτυπη συμφωνία ανάμεσα στο Σόιμπλε και τη Λαγκάρντ στο Νταβός.
Στο σκέλος αυτό επιχειρούν με αντίβαρα όπως ο Μοσκοβισί (θεωρούνται σημαντικές οι τελευταίες δηλώσεις ότι από την Ελλάδα δεν πρέπει να ζητούμε παράλογες πρόσθετες απαιτήσεις) και η Κομισιόν, να πλαγιοκοπήσουν τον Σόιμπλε και τη Λαγκάρντ.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι η σύνταξη της επιστολής Τσακαλώτου γίνεται σε συνεργασία με την Κομισιόν και άλλους εταίρους, ούτως ώστε να υπάρξει μια συμφωνία τουλάχιστον ενός μεγάλου μέρους υπουργών στο Eurogroup.
Ομως σε τελική ανάλυση τα αντίβαρα δεν κρίνονται αρκετά ισχυρά ώστε να ασκήσουν ικανή πίεση και οι ελπίδες στηρίζονται ουσιαστικά στη νέα γεωπολιτική κατάσταση που προδιαγράφουν η εκλογή Τραμπ και το σκληρό Brexit.
Τέλος στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι ο συνδυασμός προτάσεων Τσακαλώτου οι οποίες θα ικανοποιούν κατά ένα μέρος τουλάχιστον τον Σόιμπλε και τη Λαγκάρντ και η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται διεθνώς θα δώσουν το σήμα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την λήξη της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.