Οικονομία

Οι αγορές επικράτησαν κατά κράτος του Αλέξη Τσίπρα – Στο «ντουλάπι» οι πλούσιες παροχές

Τις τελευταίες 20 ημέρες έχει χυθεί πολύ μελάνι γύρω από το «πακέτο» παροχών που θα ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Οι εξαγγελίες ανήκουν πλέον στο παρελθόν και πλέον μπορεί να γίνει πιο ήπια αποτίμηση της κατάστασης. Οι αγορές τελικά φαίνεται να επικράτησαν κατά κράτος.

Ανεξάρτητα από το πως θα αντιδράσουν από σήμερα, το πιο πιθανό πάντως είναι η υποδοχή στις εξαγγελίες Αλ. Τσίπρα να είναι θετική, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση δεν παρασύρθηκε και δεν προχώρησε σε άκρατες παροχές που θα έθεταν σε κίνδυνο την δημοσιονομική προσαρμογή που ακολουθεί η χώρα. Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα συνετός στα λόγια του και ανακοίνωσε ένα «πακέτο» το οποίο όμως χωρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο αφορά το άμεσο, αυτό που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019, για το οποίο ωστόσο δεν δόθηκαν ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Ο λόγος για τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές και το ένα δισ. για τους ενστόλους.

Το άλλο είναι το μακροπρόθεσμο, αυτό που θα υλοποιηθεί, αν υλοποιηθεί, από την επόμενη κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια το όποιο κόστος θα είναι μέσα στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει και αν προκύψει. Οι αγορές αυτό ακριβώς ζητούσαν. Να μην ξεφύγει ο πρωθυπουργός σε υποσχέσεις που υποσκάπτουν το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία.

Το άλλο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι αναφορές στο θέμα των συντάξεων ήταν κάτι περισσότερο από χλιαρές, ενώ στο θέμα του αφορολόγητου ήταν μάλλον τυπική. Καμία δέσμευση, καμία αλλαγή επί της ουσίας.

Οι αγορές αυτό που απαίτησαν το πήραν και μάλιστα με το παραπάνω. Να σημειωθεί ότι την περίοδο που είχε φουντώσει η σεναριολογία για άκρατη παραχολογία, τότε οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έκαναν πραγματικό ράλι με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το 4,65%. Εν συνεχεία και μόλις έγινε διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι οι παροχές θα κινούνται εντός των περιθωρίων που επιτρέπει ο προϋπολογισμός και δεν πρόκειται να υπάρξουν ανατροπές των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, οι αποδόσεις υποχώρησαν σημαντικά, κάτω από 4,3%.

Κατά συνέπεια η απαίτηση των αγορών «μην τολμήσετε να κάνετε πίσω από αυτά που έχει ψηφίσει και δεσμευτεί», έγινε απόλυτα δεκτή. Και μπορεί ο πρωθυπουργός για εσωτερική κατανάλωση να έριξε την «πιστολιά», ότι η Ελλάδα έχει μαξιλάρι ύψους 30 δισ. και δεν χρειάζεται τις αγορές για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα