Site icon NewsIT
07:35 | 21.08.18

Οι αγορές γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα – Θέλουν χρόνο για πειστούν ότι κάτι αλλάζει

Οι αγορές γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα – Θέλουν χρόνο για πειστούν ότι κάτι αλλάζει
Θανάσης Παπαδής

Μπορεί σήμερα να είναι η πρώτη ημέρα εκτός Μνημονίων, ωστόσο οι αγορές ομολόγων και μετοχών μάλλον… δεν το κατάλαβαν.

Οι αποδόσεις συνεχίζουν να είναι σε απαγορευτικά επίπεδα, ενώ οι τιμές των μετοχών παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, οι επενδυτές δεν συμμερίζονται τον δικό μας ενθουσιασμό και δεν ακολουθούν τον κανόνα για τις χώρες που βγαίνουν από καθεστώς μνημονίων.

Η 20ή Αυγούστου δεν ήταν παρά μία ημέρα σαν όλες τις άλλες σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Το γεγονός ότι χθες ήταν η τελευταία ημέρα παραμονής της χώρας σε πρόγραμμα πέρασε εντελώς απαρατήρητο. Το Χρηματιστήριο σημείωσε μια ανόρεχτη άνοδο, ενώ στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις παρέμειναν κοντά στα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Η λέξη «γεγονός» δεν μπήκε στο λεξιλόγιο των επενδυτών και των αγορών, και δεν έδειξαν καμία απολύτως διάθεση για να συμμετέχουν στο «εγκάρδιο» κλίμα των ημερών.

Το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα θετική για τα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρώπης κινήθηκαν πτωτικά.

Η Ελλάδα δεν πείθει και αυτό είναι πλέον ηλίου φαεινότερο. Μία ημέρα που όλοι θα περίμεναν ότι θα σημάνει τη λύτρωση για την ελληνική οικονομία, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι ξένοι εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί από όσο πριν. Και αυτό εν μέρει είναι λογικό, αφού μέχρι και χθες υπήρχε το δίχτυ ασφαλείας που άπλωναν οι ξένοι δανειστές, κάτι που από σήμερα δεν υπάρχει. Και η έλλειψη αυτή κάνει τις αγορές καχύποπτες απέναντι στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι διαρροές των τελευταίων ημερών, αλλά και τα πρωτοσέλιδα των φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, έχουν μία και μοναδική αναφορά: «πλειοδοσία παροχών».

Η τακτική αυτή, όπως είναι φυσιολογικό, διώχνει τους επενδυτές και αποθαρρύνει τις αγορές. Φαίνεται ότι δεν βρήκαν αποδέκτη οι συνεχείς εκκλήσεις ξένων και ντόπιων θεσμικών παραγόντων να προσέξει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματά της για να μη στείλει λάθος μηνύματα στον μοναδικό κριτή της επόμενης ημέρας, τις αγορές.

Ομόλογα

Στην αγορά ομολόγων δεν επικράτησε κανένας απολύτως ενθουσιασμός και οι αναλυτές συνεχίζουν να λένε στερεότυπα ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι εξακολουθούν να παραμένουν ευάλωτοι στις εξωτερικές εξελίξεις και αυτές δεν είναι άλλες -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- από τις κρίσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες η Τουρκία και η Ιταλία.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου άγγιξε χθες το 4,4% για να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα, αλλά σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό της Παρασκευής.

Η Ελλάδα σήμερα αν έβγαινε να δανειστεί θα πλήρωνε επιτόκιο 4,4%. Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό, σήμερα οι Πορτογάλοι δανείζονται με μόλις 1,8%, οι Κύπριοι με 2,02%, και οι Ισπανοί με 1,4%.

Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά και στο 3,307%, αγγίζοντας και αυτή υψηλά διμήνου.

Μετοχές 

Χωρίς διάθεση για πανηγυρισμούς εμφανίστηκαν και οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο με την… κούραση να είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Παρά την αρχική άνοδο άνω του 1%, στο τέλος χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος, με αποτέλεσμα να κλείσει ο Γενικός Δείκτης με κέρδη 0,32% στις 712,61 μονάδες, ενώ έφτασε κάποια στιγμή να κερδίζει μέχρι και 1,65%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27 εκατ. ευρώ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version