Κάτω και από το όριο του 3% βρέθηκε χθες το ελληνικό 10ετές ομόλογο, μετά από σχεδόν 20 μήνες, απόρροια αφενός της γενικευμένης τάσης που υπάρχει στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την μάλλον ξαφνική πτώση των αποδόσεων και αφετέρου λόγω της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Fitch.
Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η πορεία των ομολόγων πιέζει τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν την μείωση των επιτοκίων και αυτό διότι δεν μπορεί να υπάρξει επί μακρόν τόσο μεγάλη απόσταση στις αποδόσεις των ομολόγων και στα επιτόκια παρέμβασης, που έχουν σήμερα τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Fed.
Τα αμερικανικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει, σε ότι αφορά τις αποδόσεις τους, κατά 100 μονάδες βάση και από 5% περίπου που ήταν δύο μήνες πριν έχει υποχωρήσει σήμερα κάτω από το 3,9%.
Το κόστος δανεισμού για την Γερμανία σε επίπεδο 10ετίας υποχωρεί κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Επίσης ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το spread ανάμεσα στα γερμανικά και τα ιταλικά 10ετή ομόλογα έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου.
Η απόδοση για το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας βρέθηκε κάτω από τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,98%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα, τον Δεκέμβριο το ομόλογο έχει χάσει 46 μονάδες βάσης, κάτι που σε μηναία βάση αποτελεί την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάρκεια ενάμισι έτους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σύγκριση ανάμεσα στο ελληνικό και το ιταλικό ομόλογο. Στις αρχές Δεκεμβρίου το ελληνικό ήταν στο 3,92% και το Ιταλικό στο 4,09%, μία οριακή δηλαδή διαφορά. Σήμερα το ελληνικό είναι στο 3% και το Ιταλικό στο 3,565%, κάτι που σημαίνει ότι η ψαλίδα άνοιξε ακόμη περισσότερο.
Η υποχώρησή του ελληνικού ομολόγου, στα σημερινά επίπεδα έχει να συμβεί από τον Μάρτιο του 2022, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο έχει χάσει 92 μονάδες βάση, αφού είχε βρεθεί πάνω από το 3,92%. Το 5ετές ομόλογο κινήθηκε στην περιοχή του 2,5%. Το spread με το Γερμανικό Bond είναι στις 112 μονάδες βάσης.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση στο 3,9% από 4,6% του Οκτωβρίου, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών, οδηγώντας την απόδοση του βρετανικού 10ετούς σε πτώση 10 μονάδων βάσης στο 3,55%.
«Η τάση αποπληθωρισμού είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είχαν περίμεναν πολλοί για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, πιάνοντας εξ απήνης τις αγορές», αναφέρει ο Κένεθ Μπρουξ, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale.
Οι αγορές προεξοφλούν επιτοκιακές μειώσεις μεγαλύτερες των 150 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ το 2024, που σημαίνει μία μικρή αύξηση σε σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ημερών, γεγονός που πυροδοτήθηκε από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε στο 3,56%. Το Δεκέμβριο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 62 μονάδες βάσης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2013. Η μεγάλη αυτή αποκλιμάκωση βοήθησε στο να γεφυρωθεί το χάσμα στις αποδόσεις μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών στις 157 μονάδες βάσης στην αρχή της συνεδρίασης, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.