Τελευταία εβδομάδα στην ζώνη των Μνημονίων. Το πρόγραμμα λήγει την επόμενη Δευτέρα, ωστόσο «οι χοροί και τα νταούλια» μάλλον δεν θα ηχήσουν δυνατά, αφού το περιβάλλον στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία δεν το επιτρέπει.
Από την μία η τραγωδία στο Μάτι και τα απόνερα αυτής, σε πολιτικό επίπεδα και από την άλλη ο νέος γύρος φόβου στην οικονομία, λόγου Τουρκίας αυτή την φορά, μάλλον δεν είναι το περιβάλλον που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση για την ημερομηνία σταθμό για την Ελλάδα.
Το Μέγαρο Μαξίμου περίμενε πως και πως την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να στήσει χορούς και πανηγύρια για την έξοδο της Ελλάδος από τα Μνημόνια, γεγονός που συντελούνταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ωστόσο σε καθαρά οικονομικό επίπεδα τα πράγματα μάλλον δεν πάνε ιδιαίτερα καλά. Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις επιστρέφουν στα υψηλά έτους και μπορεί να μην συμβαίνει αυτό με άμεση υπαιτιότητα της Ελλάδος, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές παραμένουν να έχουν την χώρα στην λίστα με τις υπό αμφισβήτηση οικονομίες.
Η απόδοση στο 10ετές εκτινάχθηκε στο 4,237%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 15 ημέρες το ομόλογο αυξήθηκε κατά 10,9%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Χρηματιστήριο που ποτέ δεν μπόρεσε να σηκώσει … κεφάλι.
Fitch
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διπλή αναβάθμιση από την Fitch αποτελεί ναι μεν μία ευχάριστη είδηση για την ελληνική οικονομία, ωστόσο ήρθε μάλλον σε αρνητική συγκυρία και δεν πολλαπλασιάζει τα οφέλη, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Ο ξένος τύπος υποδέχθηκε την είδηση με το κλασικό σκεπτικό: πάτε άλλα αλλά θα κρίνεστε καθημερινά από τις αγορές και γιατί μην κάνετε βήμα πίσω από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα των Financial Times. Οι FT αναφέρονται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά δύο βαθμίδες από Β σε ΒΒ- με σταθερή προοπτική, λόγω των βελτιωμένων δημοσιονομικών και των σχέσεων με τους Ευρωπαίους πιστωτές. Οι αναλυτές επισήμαναν ότι μετά την επιτυχή τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, ο δρόμος για μία επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα είναι πλέον ανοιχτός. Προβάλλονται οι επισημάνσεις του Οίκου για βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για σημαντικές βελτιώσεις στα κρατικά δημοσιονομικά.
Οι FT υπογραμμίζουν την αναφορά του Fitch για πιο σταθερό εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο αλλά για σημαντικά βελτιωμένες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών, στοιχεία που μειώνουν τον κίνδυνο για μελλοντική αναστροφή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Του Θανάση Παπαδή