Το κόστος δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία σημείωσε ρεκόρ 14 ετών με σημερινό ρεκόρ ανόδου και για τα γαλλικά spreads.Αγωνία για το διάγγελμα Μπερλουσκόνι και ο Θαπατέρο ανέβαλε τις διακοπές του.15 χρόνια πίσω γύρισε το ελληνικό Χρηματιστήριο.
Σημαντική πτώση τιμής 7,14% σημείωνε κατά την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, η μετοχή της Societe Generale, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής τράπεζας ότι υπέστη μείωση κερδοφορίας, το Β’ τρίμηνο του έτους, κατά 31% εξαιτίας και απομειώσεων ενεργητικού ύψους 395 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα.
Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας για το τρέχον έτος.
Η Societe Generale είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και βασική μέτοχος της Γενικής Τράπεζας στην Ελλάδα.
Σημαντική πτώση τιμών εμφανίζουν οι κυριότεροι δείκτες στη χρηματιστηριακή αγορά του Μιλάνου, κατά την έναρξη των συναλλαγών, υπο το κλίμα ανησυχιών περί βάθυνσης της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η Ιταλία, αλλά και εξαιτίας των αρνητικών προοπτικών που διαφαίνονται για την αμερικανική οικονομία, υποστηρίζουν αναλυτές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο δείκτης FTSE Mib σημειώνει πτώση 2,45% στις 16.849 μονάδες ενώ χθες υποχώρησε κατά 2,53%, και τη Δευτέρα κατά 3,87%.
Ο ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισε να αναβάλλει κατά δυο ώρες την παρέμβασή του στην βουλή και στην γερουσία της Ρώμης, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί, στο μεταξύ, οι σημερινές συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο κ. Μπερλουσκόνι πρόκειται να αναφερθεί στην κατάσταση της ιταλικής οικονομίας και στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να υιοθετηθούν για την τόνωσή της κατά την δύσκολη αυτή φάση, στις 17:30 τοπική ώρα στην βουλή (18:30 ώρα Ελλάδος) και στις 19:30 στην γερουσία.
Αποφάσισε τελικώς να λάβει υπόψη του –εν μέρει, τουλάχιστον– τις συμβουλές του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος είχε αφήσει να διαρρεύσει η έντονη ανησυχία του για τυχόν νέα κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος της χώρας, την ώρα, ακριβώς, της παρέμβασης του ιταλού πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Μπερλουσκόνι πρόκειται να αναφερθεί σε νέα δέσμη μέτρων προς στήριξη του ιταλικού Νότου, υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς της εργασίας, και για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας.
Όπως τονίζουν παρατηρητές, μένει να εξακριβωθεί αν η σχέση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού με τον κ. Τρεμόντι θα καταφέρει να αντέξει στις εντάσεις και προστριβές των τελευταίων εβδομάδων και, παράλληλα, αν ο κ. Μπερλουσκόνι θα αποφασίσει να αλλάξει την δομή των έκτακτων οικονομικών μέτρων που έχει ήδη εγκρίνει το κοινοβούλιο.
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι κύριες περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου θα πρέπει να γίνουν άμεσα, και όχι από το 2013 και μετά, όπως ορίζει το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης.
Είναι σαφές παράλληλα ότι το κύριο ζητούμενο, στην φάση αυτή, είναι η αναζωογόνηση της ιταλικής οικονομίας, με ουσιαστικότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Κάτι που ζητήθηκε με έμφαση, χθες, και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης νέων μέτρων για την ανάπτυξη, με την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την ώρα που η χώρα του δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές.
Ο κ. Τρεμόντι δεν έκανε καμιά δήλωση προσερχόμενος στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, όμως και οι δύο στο τέλος χαρακτήρισαν ως καρποφόρο το τετ α τετ τους.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο συναντάται το μεσημέρι με την υπουργό Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο για να “αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις χρηματαγορές”, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες, ανακοίνωσε η Μονκλόα, το πρωθυπουργικό γραφείο.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν σπεύδει να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης μέσω χορήγησεις δανείων στις Ισπανία και Ιταλία.
Με πτώση κατά 2,11% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.
Ο δείκτης Νικκέι υποχώρησε κατά 207,45 μονάδες και έκλεισε στις 9.637,14 μονάδες.
Με πτώση κατά 83,80 μονάδες (1,47%) άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.634,59 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40υποχώρησε κατά 42,88 μονάδες (1,16%) και διαμορφώθηκε στις 3.473,36 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,16% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 6.717,84 μονάδες.