Η Ελλάδα δείχνει να είναι στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών. Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα. Και είναι τραγική ειρωνεία η χώρα να εξέρχεται, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, από μία 8ετία παραμονής στα Μνημόνια και ουσιαστικά οι αγορές να παραμένουν για αυτήν κλειστές.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφτασε χθες μέχρι και το 4,340%, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα της 21ης Ιουνίου (ημέρα του Eurogroup) που έκλεισε στο 4,317%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ενισχύθηκε επίσης ανάλογα φτάνοντας μέχρι και το 3,320%, σε υψηλά επτά εβδομάδων. Ανοδικά κινείται και η απόδοση του 7ετούς.
Ανάλογα κακή ήταν και εικόνα στο Χρηματιστήριο, που έχασε στην διαδικασία των δημοπρασιών και τις 710 μονάδες. Έκλεισε τελικά στις 707,77 μονάδες με πτώση 1,74% και σχετικά υψηλό για την εποχή όγκο συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 43 εκατ. Από τις 21 Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης έχασε 8,4%, ενώ μέσα στον Αύγουστο οι απώλειες φτάνουν το 7%.
Τέλος άξια λόγου είναι η ανάλυση της Roubini Economics, που σημειώνει ότι η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνει πολύ περιορισμένη λόγω του ότι οι τίτλοι συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού, η ρευστότητα είναι πολύ χαμηλή αλλά και η μεταβλητότητα είναι πλέον πολύ έντονη. Αν και η απώλεια του waiver δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το επόμενο διάστημα, ωστόσο αυτό το εγχείρημα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο, όπως επίσης τονίζει.
Του Θανάση Παπαδή