Αυτό απαντούν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος στο δημοσίευμα των Financial Times. Μάλιστα εκτιμούν ότι πρόκειται για πολιτικές πιέσεις μέσω της τρόικας στην Ελλάδα και τονίζουν ότι η ΤτΕ δεν μπαίνει σε πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Επιμένουν μάλιστα ότι τα 5,5 δισ ευρώ που έδωσε ως αριθμό η ΤτΕ είναι αποτέλεσμα της οριστικής έκθεσης που έχει διενεργήσει η BlackRock.
Οι Financial Times αναφέρουν πως σύμφωνα με την τρόικα οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών φτάνουν στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το ποσό που απαιτείται είναι μάξιμουμ στα 6 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η διαφωνία με την τρόικα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με το ΔΝΤ να απειλεί πως, εαν η Ελλάδα επιμείνει στον αριθμό των 6 δισ. ευρώ, θα δημοσιεύσει δικούς τους υπολογισμούς που επεκτείνουν τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και αυτό γιατί η Ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει ένα νέο πακέτο στήριξης, υπολογίζοντας όμως τις ανάγκες των τραπεζών στα 6 δισ. ευρώ, τα οποία πιστεύει πως μπορεί να τα καλύψει από τα χρήματα που υπάρχουν ως απόθεμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αν όμως οι ανάγκες των τραπεζών φτάνουν στα 15 ή ακόμα χειρότερα στα 20 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει ένα τεράστιο κενό που θα κάνει αναπόφευκτο ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Μάλιστα πολλοί χαρακτηρίζουν ως εκβιασμό την ”τρύπα” που ανακαλύπτει η τρόικα, θεωρώντας πως ”παίζει” με τις επιπλέον ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών για να επιβάλει ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα.
Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες αφού αναμένεται η έκθεση στις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες μετά τον έλεγχο που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας μαζί με την εταιρεία BlackRock.
Διαβάστε επίσης: