Και ήρθε χτες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξη Τύπου στον Ant1 να επιβεβαιώσει εμμέσως ότι η πρόταση για το χρέος χρέους στο Eurogroup της 22 Μαίου δεν θα έχει αποτυπωθεί σε μία πρόταση που να ικανοποιεί την κυβέρνηση και προπαντός το ΔΝΤ. Θα είναι δηλαδή, αν υπάρχει, πολύ γενικόλογη.
Πιο σαφής ήταν η επιβεβαίωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη συνάδελφο Αγγελική Παπαμιλτιάδη η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Euro2day και τονίζει ότι ”όσον αφορά στο χρέος πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχουμε άλλα «ποιήματα». Ποιήματα πάνω στα ποιήματα. Δεν είναι θέμα συμφωνιών και γραπτών κειμένων μεταξύ των χωρών-μελών. Τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει τον Μάιο. Ομως το Eurogroup τον Μάιο πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης”.
Και εδώ ακριβώς τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με το ΔΝΤ και την ποσοτική χαλάρωση (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η απάντηση είναι ακριβώς η φόρμουλα που αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου. Φόρμουλα η οποία θα συνδυάζει μία πιο ισχυρή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να επιτρέπει στο Σόιμπλε να υποστηρίξει τη θέση του για συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς όμως δανεισμό.
Στο σκέλος, της ΕΚΤ, όπως έγραψε το newsit.gr χθες η αναζήτησε διεξόδου ώστε να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση είναι μία ισχυρή πολιτική δέσμευση για λύση στο χρέος η οποία θα κινείται στο πλαίσιο του Eurogroup του Μαίου 2016 όπου αποφασίστηκε μεσοπρόθεσμα το ύψος των κονδυλίων για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ.