Site icon NewsIT

Οι αριθμοί μεταθέτουν για τον Ιούλιο τη χρεοκοπία

16.04.2015 | 11:24
Οι αριθμοί μεταθέτουν για τον Ιούλιο τη χρεοκοπία

''Ας κοπάσει η υστερία. Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί ως τις 20 Ιουλίου. Εχει βρει τα χρήματα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, καθώς και για την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ'' δηλώνει στο Newsit κυβερνητικός αξιωματούχος με καλή γνώση των οικονομικών και των ταμειακών θεμάτων του Δημοσίου που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός αξιωματούχος οι ανάγκες για την εξόφληση δανείων προς το ΔΝΤ ως την ημερομηνία αυτή ανέρχονται σε κάτι λιγότερο από 2,5 δις. ευρώ , ποσό που έχει βρεθεί και αν χρειαστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από άλλες πηγές η αναζήτηση της κυβέρνησης και η προσπάθεια για δημιουργία …κάβας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είχαν σαν αποτέλεσμα να βρεθούν περίπου 3,5 δις. ευρώ. Η προσπάθεια ανεύρεσης και άλλων ποσών συνεχίζεται και στην κυβέρνηση υπάρχει η ελπίδα ότι είναι δυνατόν να βρεθούν ορισμένα ποσά.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί πως το σενάριο που περιγράφει ο κυβερνητικός αξιωματούχος εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τα έσοδα του προϋπολογισμού ως τον Ιούνιο, που σημαίνει αν αυτά εξελιχθούν σύμφωνα με τους προγραμματισμούς έχει καλώς, αν όμως, υστερήσουν τότε θα υπάρξει ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετων κονδυλίων.

Όμως, προσθέτουν στελέχη με γνώση του αντικειμένου αυτά δεν αρκούν να αντιμετωπιστούν οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες οι οποίες κορυφώνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (στις 20 Ιουλίου και στις 20 Αυγούστου) όταν λήγουν έντοκα γραμμάτια που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία φτάνουν στα 6,5 δις. ευρώ.

Οπότε κατά τα φαινόμενα το μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης πιστωτών αναμένεται να φτάσει ως τον Ιούνιο και όσο περνούν οι μέρες η πίεση των Θεσμών να μεγαλώνει.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι οι συνολικές υποχρεώσεις από δάνεια του ΔΝΤ και έντοκα γραμμάτια της ΕΚΤ είναι ελαφρώς υψηλότερες από 12 δις. ευρώ ως τον Δεκέμβριο.

Υπό το φως των προηγούμενων εξηγείται και η δήλωση του Σόιμπλε για διορία ως το τέλος Ιουνίου για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των δόσεων, πράγμα που σημαίνει πως γνωρίζει πολύ καλά πως ως τότε η κυβέρνηση αντέχει και δεν θα χρεοκοπήσει η χώρα.

Όμως θα πρέπει να επισημανθεί και να τονιστεί σε όλους τους τόνους πως το πρόβλημα ως τότε μπορεί να μην είναι οι υποχρεώσεις του Δημοσίου, αλλά σίγουρα είναι και μάλιστα πολύ μεγάλο το πρόβλημα της οικονομίας η οποία ασφυκτιά από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, καθώς και από την έλλειψη ρευστότητας με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version