Site icon NewsIT

Οι Αυστριακοί “βγαίνουν πλουσιότεροι” από την κρίση!

15.05.2013 | 23:32
Οι Αυστριακοί “βγαίνουν πλουσιότεροι” από την κρίση!

Σε αντίθεση με τους περισσότερους πολίτες στις βιομηχανικές χώρες, οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από το 2007 έως το 2011 είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σημαντικά, οι Αυστριακοί αποτελούν τη μεγάλη εξαίρεση, αφού βγήκαν αλώβητοι από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, αυξάνοντας μάλιστα κατά μέσον όρο τα εισοδήματά τους, αναφέρεται σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως τονίζει ο αξιωματούχος του Οργανισμού Μίχαελ Φέρστερ σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», η κρίση δεν άγγιξε την Αυστρία και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αυστριακών, δηλαδή τα χρήματα που απομένουν, έπειτα από την αφαίρεση των φόρων, των τελών και του πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 1,66% ετησίως.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτή η αύξηση —παρά την κρίση— δεν ανάγεται σε υψηλότερες κοινωνικές παροχές, αλλά, στην διατήρηση της ευημερίας στην Αυστρία. Σε αυτή συνέβαλαν τα αυξημένα εισοδήματα από την εργασία και τα κεφαλαιακά κέρδη.

Βέβαια αυτή η θετική είδηση ισχύει μόνον κατά μέσον όρο και σίγουρα όχι για κάθε μεμονωμένο άνθρωπο στην Αυστρία. Οι νέοι, με το ξέσπασμα της κρίσης, έχουν πληγεί περισσότερο από τους ηλικιωμένους, όπως και οι πιο φτωχοί περισσότερο από τους πλούσιους. Και, ενώ υψηλά αμειβόμενοι όπως και μεσαίοι, είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις υπήρξε μια μείωση στα εισοδήματά τους της τάξης του 10%.

Κατά μέσο όρο πάντως, τόσο η Αυστρία όσο και η Γερμανία βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος κι όπως σημειώνει στη συνέντευξή του ο Φέρστερ, προς τούτο υπάρχουν αρκετοί λόγοι, όπως το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι πριν το 2008 ικανοποιούνταν με σχετικά χαμηλότερες αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, κάτι που οδήγησε σε άνοδο της ανταγωνιστικότητας των χωρών αυτών.

Το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά που προκύπτει δείχνει το παράδειγμα της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες ξεκίνησαν στην κρίση από ένα συγκρίσιμο επίπεδο.

Χώρες με σταθερά κοινωνικά συστήματα μπόρεσαν να ισοσταθμίσουν πιθανές απώλειες στα εισοδήματα, κάτι που όμως, όπως προειδοποιεί ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χρόνο.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, όσοι χάνουν την εργασία τους δεν θα έχουν σταδιακά δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Ο Φέρστερ πιθανολογεί ότι ήδη από το 2010 υπάρχουν πραγματικές απώλειες εισοδήματος για τα αυστριακά νοικοκυριά, με την κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου υπήρξε δραματική μείωση των εισοδημάτων από εργασία και κεφάλαιο.

Στη συνέντευξή του στην «Ντι Πρέσε», ο Μίχαελ Φέρστερ εκφράζει ανησυχίες για την αφοσίωση της προσοχής στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, υποστηρίζοντας από την πλευρά του την ανάγκη για μια αναδιάρθρωση στο φορολογικό και κοινωνικό σύστημα για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Αυστριακοί φέτος το καλοκαίρι ψηφίζουν Ελλάδα

40% περισσότερες οι κρατήσεις Αυστριακών για διακοπές στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι οι Αυστριακοί για το 2013

“Όχι” σε νέα βοήθεια στην Ελλάδα, λένε οι Αυστριακοί

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version