Τρίτη, 3 Δεκ.
12oC Αθήνα

Οι δανειστές επιστρέφουν από το φθινόπωρο στην Αθήνα – Αντίστροφη μέτρηση για το πτωχευτικό δίκαιο

Οι δανειστές επιστρέφουν από το φθινόπωρο στην Αθήνα – Αντίστροφη μέτρηση για το πτωχευτικό δίκαιο

Την περίοδο αυτή η οικονομία της χώρας, έχει βέβαια να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ωστόσο δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με τους δανειστές και τις συνεχείς αξιολογήσεις, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση που δεν είχε μεσολαβήσει ο κορονοϊός.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ξεχάστηκαν ή μπήκαν στο συρτάρι οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας στα πλαίσια της μεταμνημονιακής εποπτείας. Η κυβέρνηση δεν έχει επαναπαυτεί και ταυτόχρονα με τις άμεσες παρεμβάσεις για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, συνεχίζει να δουλεύει το μεταρρυθμιστικό κομμάτι, στο οποίο οι δανειστές δίνουν μεγάλη βαρύτητα.

Click4more Ζοφερές προβλέψεις για ανεργία και μισθούς: Η πανδημία θα πλήξει πάνω από 1,7 εκατ. εργαζομένους

Ψηλά σε αυτή την ατζέντα είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι και σίγουρα πριν την 1η Αυγούστου. Να θυμίσουμε ότι ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας λήγει στις 31 Ιουλίου και τότε, εφόσον δεν δοθεί άλλη παράταση, που είναι και το πλέον πιθανό σενάριο, τότε θα πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση, αλλά αυτό προϋποθέτει ένα σύγχρονο, ευέλικτο αλλά ολοκληρωμένο πτωχευτικό δίκαιο, που θα δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες και παράλληλα θα εξασφαλίζει και τις τράπεζες, έτσι ώστε να μην έχουμε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, από κατ΄ επάγγελμα μπαταχτσήδες.

Κρίσιμος Οκτώβριος

Η νέα αξιολόγηση για την Ελλάδα μεταφέρεται πλέον για τον Οκτώβριο υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο εφιάλτης της πανδημίας αν μη τι άλλο θα έχει υποχωρήσει. Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα, αλλά οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Η Ελλάδα στην επόμενη λοιπόν αξιολόγηση θα πρέπει να κάνει ταμείο σε σχέση με τους δανειστές και να δώσει λογαριασμό για τις δαπάνες που έκανε και πόσο… έπιασαν τόπο. Να σημειωθεί επίσης ότι στο Eurogroup του Ιουνίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 640 εκατ., μετά μάλιστα και από την θετική έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Τον Οκτώβριο λοιπόν που θα βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενώπιος ενωπίω με τους δανειστές θα υπάρχει και μία εντελώς διαφορετική εικόνα πολλές απόψεις. Θα έχουν δημοσιοποιηθεί οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, θα έχει κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, ενώ θα υπάρχει και μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του ΑΕΠ μετά την τουριστική περίοδο

Σε αυτό το πλαίσιο, θα περάσουν από κόσκινο και τα έκτακτα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις, εάν διαπιστωθεί ότι κάποια από αυτά δεν μπαίνουν στο πλαίσιο των άμεσων επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση.

Παράλληλα μέχρι τότε θα υπάρχει και πλήρης εικόνα για το πακέτο που η Ελλάδα θα δικαιούται από το Ταμεία Ανάπτυξης που προφανώς μέχρι τότε θα έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι είναι νωρίς ακόμη να δούμε τι ποσό θα αφορά την Ελλάδα – έχει ακουστεί ένα ποσό περί τα 10 δισ. ευρώ – αφού όπως αναφέρουν υπάρχει πολύς ακόμη δρόμος μέχρι την οριστική συμφωνία και ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο είναι μεν μία καλή βάση, αλλά δεν είναι και το τελικό.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις