Οικονομία

Οι δανειστές επιστρέφουν τη Δευτέρα – Ψηλά στην ατζέντα πλειστηριασμοί και πτωχευτικός κώδικας

Μετά από μία μικρή ανάπαυλα οι δανειστές επιστέφουν, μεταφορικά βέβαια, στην Αθήνα την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου για την έναρξη της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα πιάσουν δουλειά, ζητώντας μια σειρά από στοιχεία, από την ελληνική πλευρά για τα ζητήματα που έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις σε σχέση με αυτά που είχαν συμφωνηθεί.

Πτωχευτικός κώδικας

Στην κορυφή των ζητήσεων θα βρεθεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας, η εφαρμογή του οποίου έχει ήδη παραταθεί, αν και ήταν να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου. Παράλληλα θα συζητηθεί το καθεστώς που θα υπάρξει στο μεσοδιάστημα για τους πλειστηριασμούς. Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει παράταση στο καθεστώς, έως και την 31 Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών θα ξεκινήσουν στις 26 Ιανουαρίου και δεν θα διαρκέσουν ελάχιστες ημέρες. Να σημειωθεί ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης δεν συνοδεύεται και από την εκταμίευση δόσης, από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Αυτό θα συμβεί στην 10η αξιολόγηση.

Βέβαια η παρούσα αξιολόγηση, όπως οι τελευταίες, δεν έχουν τον χαρακτήρα αυτών που γνωρίζαμε στην περίοδο των μνημονίων και αμέσως μετά. Η πανδημία έχει αλλάξει τα πάντα και ενώ οι δανειστές στο παρελθόν περνούσαν από φύλο και φτερό όλες τις δαπάνες, τώρα λένε «ξοδέψτε» αλλά μόνο για ότι αφορά τον Covid και τις συνέπειες αυτού.

click4more:«Ανάσταση»… τα Χριστούγεννα έφερε για τα καταστήματα το click away τον Δεκέμβριο – Τι δείχνουν στα στοιχεία

Οι αξιολογήσεις έχουν μία δόση χαλαρότητας, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει πάψει να έχει υποχρεώσεις. Ναι μεν έχει την δυνατότητα να πάει «το τενεκεδάκι λίγο πιο κάτω», αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορεί να ματαιώσει μεταρρυθμίσεις και βέβαια δεν μπορεί κάνει πισωγυρίσματα σε θέματα που δεν άπτονται του Covid.

Μπορεί η ρήτρα διαφυγής να είναι σε ισχύ και το 2021, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει με τους δανειστές τα μέτρα στήριξης τα οποία εξετάζει, αλλά και ζητήματα όπως ο πτωχευτικός κώδικας και οι πλειστηριασμοί.

Επίσης αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, θα πρέπει να αποδείξει η ότι τα μέτρα είναι προσωρινού χαρακτήρα και συνδέονται με την Πανδημία. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν. Επίσης θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι δεν προκαλούν μακροχρόνιες πιέσεις στα ελληνικά δημοσιονομικά σε όρους βιωσιμότητας χρέους.

«Ευελιξία» για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι σκέψεις που υπάρχουν για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, αλλά και οι ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας, καθώς και ανάλογες διευκολύνσεις στο πεδίο των δανείων.

Η έκθεση από την 9η αξιολόγηση θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο και θα λάβει πολιτική έγκριση από το Eurogroup τον Μάρτιο.

Οι δανειστές έχουν συστήσει να αρθούν οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (ειδικά στο σκέλος των ασφαλιστικών ταμείων), αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της ΑΑΔΕ, επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Οι δανειστές εκτιμούν ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες τη διατήρηση της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και τούτο σε συνδυασμό με την ουσιαστική έναρξη ισχύος του νέου Πτωχευτικού πλαισίου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, αλλά και με το σχέδιο Ηρακλής.

Τέλος να σημειωθεί ότι η 9η αξιολόγηση της χώρας δεν συνδέεται με πακέτο δόσεων. Τη επόμενη δόση των 644 εκατ. είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτεί με την επιτυχή ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης που θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα